Gurmanski ručak: Ćufte na luku i pirinču
Prste da poližeš
Sastojci i priprema:
- 800 gr. mlevenog mesa
- 2 deblje isečena parčeta hleba
- 1 jaje - peršunovo lišće
- 1 kašičica sitne crvene paprike
- kašičica soli
- biber
- 3 čena belog luka
- 250 gr. pirinča
- 4 velike glavice crnog luka
- suvi začin (vegeta)
- 400 ml. kuvanog paradajza
- 200 ml. ulja
- oko 600 ml. vode
Prvo pripremiti ćufte. Sredinu hleba preliti sa 100-150 ml. hladne vode i ostaviti 5 minuta da odstoji pa rukom iscedite. U mleveno meso dodajte isceđen hleb, iseckan beli luk i lišće, jaje, so, biber i papriku.
Dobro rukom izgnječiti pa praviti male loptice. Crni luk isecite na rebarca, posolite, stavite začin i rukama ga izgnječite. Na dno tepsije ili pekača složite sav luk, prekrijte opranim pirinčem, prelijte paradajzom, vodom.
Složite još i čufte i na kraju sve prelijte uljem. Ako imate, odozgo možete iseći kolutove paradajza. Pecite u saču, na žari oko 2 sata ili u rerni na 220 stepeni malo kraće.
Jelo treba da upije tečnost, kada počne da peče ostavite oko 20 minuta i potom poslužite toplo. Prijatno i uživajte u odličnom ručku.