SAVRŠENA KREMASTA POSLASTICA - Monte torta, ukus koji se pamti i kome se uvek vraćamo
Foto: Youtube/Printscreen

Potrebno je:

Za kremu:

1 litar mleka

6 žumanaca

100 g šećera

1 vanilin šećer

30 g brašna

2 praška za puding od vanile

250 g margarina ili putera na sobnoj temperaturi

100 g čokolade za kuvanje

Za biskvit:

150 g prepečenih isečenih lešnika

6 belanaca

90 g šećera

90 g brašna

Odvojeni slojevi: 200 g tople kreme od lešnika, 5-6 komada keksa Petit Beurre

Ukrasi: 350 ml šlaga, rendane čokolade, cele prepečene i oljuštene lešnike

Priprema:

Kremu je potrebno prvo napraviti. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer i mešajte mikserom da smesa postane svetla i gusta.

Zatim u smešu dodajte prašak za puding i brašno, pa uzmite malo mleka da smesa postane tečna. Sve dobro izmešajte da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri i kad provri, skloniti sa strane.

Sipajte žutu smešu, pa vratite na vatru i sve vreme mešajte da se smesa zgusne bez grudvica (oko 2 minuta). Skuvanu kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ako nemate providnu foliju, s vremena na vreme promešajte vrh da se na kremi ne bi stvorila korica.

Dok se krema hladi, treba napraviti keks. Papir za pečenje stavite na dno kalupa prečnika 26 cm, isecite ga i uklonite višak papira spolja. Namažite dno sa malo margarina i pobrašnite ga. U činiji za mešanje umutite belanca u čvrst sneg.

Dodajte šećer i ponovo mešajte dok smesa ne postane glatka i sjajna. Zatim u sneg dodajte brašno, a zatim ručno, varjačom dobro izravnajte smesu tako da ostanu svi mehurići. Na dno kalupa rasporedite tostirane iseckane lešnike i ručno ih zagladite.

Nanesite mešavinu keksa preko lešnika, pazeći da dosegne ivice i zagladite je da bude svuda iste visine. Biskvit se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 20 minuta. Pečeni biskvit ostavite u kalupu da se ohladi dok se slojevi ne slože na tortu. Margarin sobne temperature napravite mikserom. Zatim mu malo dodajte ohlađenu kremu i posle svakog dodavanja povežite smesu. Dobijenu kremu podelite na dva jednaka dela.

Čokoladu za kuvanje otopite na pari, pa kad se ohladi, stavite je u jednu polovinu kreme i dobro umutite mikserom. Zatim ohlađen biskvit treba izvaditi iz kalupa. Blago odrežite kalup nožem i odvojite ga od keksa. Otpustite i uklonite obruč za kalup. Na vrh biskvita postavite podlogu na kojoj će kolač stajati.

Okrenite sve tako da sloj sa lešnicima sada bude na vrhu, a biskvit na dnu. Pažljivo nanesite toplu kremu od lešnika na lešnike i rasporedite je po ivicama. Neispravno razbiti kekse i staviti ih na sloj kreme od lešnika. Zatim se na kekse nanosi lagana krema. Povucite ga do ivica i dobro poravnajte. Učinite isto sa čokoladnom kremom.

Tortu stavite u frižider. Za ukrašavanje mikserom, šlag umutiti u čvrst šlag. Izvadite kolač iz frižidera i sa svih strana premažite šlagom da se sav šlag ne potroši.

Ostatak šlaga stavite u dresir i tortu ćemo ukrasiti odgovarajućim nastavkom. Po vrhu kolača pospite strugotine čokolade i stavite lešnike. Tortu obavezno dobro ohladite pre sečenja, najbolje preko noći.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading