FANTASTIČAN I BOGAT RUČAK "Sogan dolma", staro tursko jelo, slasni ukus Orijenta
Ovo jelo pripremom i izgledom podseća na punjene paprike, ali mu crni luk daje posebnu aromu
Potrebno je
500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna
Priprema
Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašlje slojeve.
Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.
U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.
Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.
Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Idealan prilog uz sogan dolmu je pire od krompira.