ZDRAVI JESENI DORUČAK Mini-palačinke od bundeve

Piše: Zvezdana Ljubenković, spec. nutricionizma i dijetetike, "Master Physical" | Žena 12.10.2021 11:19

Bundeva je biljka koja je stigla iz Južne Amerike i brzo je postala omiljena. Od nje se mogu pripremati i slani i slatki specijaliteti. Možete je peći u rerni, dinstati i pržiti.

Foto: Shutterstock

Pored svojih bogatih nutritivnih beneficija, bundeva sadrži i semenke od kojih se dobija izvrsno ulje. Odlikuje ga crvenkastozelena boja i izvanredan, bogat ukus. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama omega šest i devet, kao i vitaminom E i karotenoidima koji imaju jako antioksidantno dejstvo. Tačka dimljenja bundevinog ulja je 160 stepeni Celzijusa i zbog toga treba da se koristi samo na hladno, ne za kuvanje i pečenje, savetuju iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Mini-palačinke od bundeve

SASTOJCI:

2 jaja

1 kašika ekstrakta vanile

sveža bundeva

1/2 šolje kokosovog mleka

1/2 šolje speltinog brašna

bundevino brašno

1 kašika cimeta

1 šaka svežih ili odmrznutih borovnica

1 kašičica kokosovog ulja

PRIPREMA:
U posudu stavite 2 jajeta, ekstrakt vanile, pola šolje izgnječenog mesa bundeve i pola šolje kokosovog mleka. Sve izmešajte dok ne dobijete glatku smesu kao za palačinke. Drugi korak je da u umućenu smesu dodate pola šolje speltinog brašna i pola šolja bundevinog brašna, 1 kašiku cimeta i sve zajedno izmešajte. Na gril tiganj stavite kašičicu kokosovog ulja i zagrejte. Neposredno pre stavljanje smese u tiganj, dodajte šaku svežih ili odmrznutih borovnica. Ukoliko ne volite borovnice, možete staviti i maline, kupine ili jagode.

Supenom kašikom vadite smesu i stavljajte na zagrejano ulje. Kašikom izravnajte smesu tako da dobijete mini-palačinke.

 

Expand player
Pogledajte više