Zimnica bez konzervansa: Napravite kisele krastavčiće
Morate da probate
Krastavce operite prvo u jednoj vodi, potom sunđerom svaki istrljajte da se skinu sve nečistoće.
Zatim operite još jednom uz dodatak sada bikarbone (1-2 kašike), ostavite u toj vodi sa sodom 5-10 minuta pa ih isperite.
Koristite tegle od 720 ml. u jednu teglu stane oko 400 gr. krastavaca. Prvo složite krupnije uzdužno pa one malo sitnije, slobodno ih ugurajte koliko može i slobodno pritisnite.
Za 7 kg. krastavaca je potrebno:
- 3 litre vode
- 1,5 litra sirćeta (alkoholno 9%, može i jabukovo njega stavite više)
- 120 gr. soli
- 200 - 220 gr. šećera (neko voli slađe krastavce pa slobodno korigujte po vašem ukusu.)
Začini:
- veza mirođije (može i sušena)
- pola veze peršunovog ili celerovog lišća
- 15 gr. slačice (rasporediti u svaku teglu po malo)
- zrna bibera (koliko želite)
- možete staviti lovorov list (ja ga nikad ne stavljam)