Spasite svoj omiljeni cvet: Ako je koren orhideje počeo da truli, primenite ove savete

alo.rs/telegraf/Lj.Č. | Žena 17.10.2021 16:00

Orhideje su nadaleko poznat i obožavan cvet koji unosi radost u svaki prostor

Foto: Shutterstock


Osim što je veoma dekorativan, njegova osetljivost u isto vreme i privlači i odvlači, pa oni koji uspešno gaje ovaj delikatan cvet izazivaju oduševljenje.

Istini za volju, uspešno održavanje orhideja ume da bude veoma izazovan posao, posebno kada se time ne bavite profesionalno.

Jedan od problema koji se javlja kod nege orhideja je i truljenje korena, jer je ovo jedan od osetljivijih delova ovog cveta.

Ukoliko koren izgleda tamno i gnjecavo, verovatno je da je počeo da truli. Ali, kako čitav cvet ne bi propao, primenite ove savete i spasite orhideju.

1. korak

Pre svega, izvadite cvet iz "zaraženog zemljišta". Istresite svu zemlju, kako iz saksije, tako i iz šupljina između korena.

Obavezno koristite rukavice i dezinfikovani alat, kako se bakterije ne bi prenosile na druge delove cveta. Zemlju uklonite pomoću drvenih štapića, ukoliko sama ne ispadne.

2. korak

Makazama isecite crne ili omekšale delove korena, a ostatak korena očistite nekim fungicidom, kako biste "ubili" eventualne ostatke buđi ili bakterija.

Vodite računa gde odlažete zaraženu zemlju i trulo korenje, kako ne biste oštetili ostale biljke u saksijama, bašti ili dvorištu.

3. korak

Potom orhideju odložite na novine, a ubrusom blago pritiskajte koren, kako biste ga što više osušili. Orhideju tako ostavite od 12 do 24 časa, kako bi se koren prosušio.

4. korak

Dezinfikujte saksiju i stavite novu zemlju za cveće. Danas se može pronaći čak i namensko zemljište za orhideje, ali i ono za bilo koju drugu vrstu biće sasvim dovoljno.

Kako da sprečite truljenje korena

Truljenje korena orhideje u najvećem broju slučajeva se dešava zbog preteranog zalivanja. Ukoliko ovaj cvet ostavljate previše dugo da se natapa, to može biti problem.

Takođe, korišćenje previše kiselog zemljišta, ali i onog koje nije dovoljno rastresito, takođe može da ošteti korenje.

I poslednje, ali ne i najmanje važno je da saksija ima dovoljan broj rupica, kako bi se višak vode ocedio.

Expand player
Pogledajte više