Mekane i sočne: Kiflice sa posnim majonezom
Prave se bez mleka i jaja pa su pogodne u dane posta
Sastojci i priprema:
- 40 gr. svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 400 ml. mlake vode
- 100 ml. ulja
- 950 gr. brašna
- 2 kašičice soli
Za premaz:
- 150 - 180 gr. posnog majoneza
- 100 gr. otopljenog posnog margarina (plus 30 gr. za premazivanje tepsije).
- Susam ili druge semenke po želji.
Kvasac izdrobite u vanglu, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna. Prelijte mlakom vodom i ostavite da stoji oko 10 minuta.
U nakisli kvasac dodajte ulje, polovinu brašna, so i krenite mesiti uz postepeno dodavanje brašna.
Ne treba dugo mesiti. Kada se formira jufka prekriti vanglu krpom i ostaviti na toplom mestu da testo nadođe.
Oklagijom razvucite i motajte kako je prikazano u videu. Slažite na podmazanu tespiju malo razmaknute, premažite bogato majonezom i pospite susamom. Ostavite ih da narastu pa pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pecite 15 minuta bez ventilatora i 5 minuta sa ventilatorom da brže porumene.
Vrele prelijte vrelim margarinom, na svaku je dovoljno po jedna kašika.
Ostavite ih koji tenutak da upiju margarin i postanu mekane. Poslužite i uživajte. Ove kiflice su i sutradan jalo lepe i mekane. Prijatno.