TOLIKO DOBRA, DA PAMET STANE Slana, lenja pita od kukuruznog brašna, za one koji znaju šta valja
Obradujte ukućane specijalitetom kakav se ne zaboravlja
Slana lenja pita od kukuruznog brašna, sastojci:
2 komada jaja
2 dl jogurta
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
1/2 praška za pecivo
1 /2 kašičice soli
1 kašika lanenog semena
250 grama kukuruznog brašna
150 grama pšeničnog brašna
Za fil:
1 dl ulja
300 grama očišćene blitve
1 kašika sušenog povrća
1 jaje
200 grama tvrdog domaćeg kravljeg sira
1 kašika pečenog susama
Slana lenja pita od kukuruznog brašna, priprema:
Umutite jaja, dodajte: jogurt, kiselu vodu, so i ulje, ponovo mutite viljuškom još nekoliko minuta.
Oba brašna sa praškom za pecivo i semenom lana, dobro promešajte da se sjedine.
U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno. Dobićete žitku masu koju ćete kutlačom sipati u podmazan pleh. Sipajte pola pripremljene mase.
Zagrejte ulje u tiganju, dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i opranu blitvu i sušeno povrće. Dinstajte desetak minuta.
Sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir. Dodajte susam i sve mešanjem sjedinite.
Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohlađeni fil. Odozgo razlijte drugu polovinu testa.
Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.
Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
Secite u oblicima po vašoj želji i poslužite.
Uz ovu pitu poslužite kiselu pavlaku.