UBEDLJIVO NAJBOLJI POSNI PREBRANAC: Veoma lako se pravi, a ukus mu je neverovatan!
U danima posta jedan od naukusnijih obroka koji će vas prilično zasititi je pasulj prebranac
Sastojci:
500g pasulja
3 dl ulja
1 kg crnog luka
2 čena belog luka
1 list lorbera
aleva paprika
mleveni biber
so
Priprema:
Beli pasulj stavite u lonac, pa prelijte hladnom vodom. Kuvajte do ključanja. Potom ga ocedite, prelijte vrelom vodom i kuvajte dok ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocedite od vode.
Očistite crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji 10 minuta. Zatim ga isećite na tanke kolutove.
Jedan deo ulja zagrejte u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodajte malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu.
Jednu tepsiju podmažite, pa na dno ravnomerno, stavite red pasulja, pa preko njega ispržen luk. Ovo ponavljajte dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivajte preostalim uljem. Ali pazite - posledni red mora da bude pasulj. Odozgo stavite jedan list lorbera, dva čena belog luka (a po želji i jednu ljutu suvu papriku). Potom preko svega dobro zalijte uljem. Pećte u zagrejanoj rerni oko pola sata.