ŠTO STE PLAKALI, PLAKALI: Najuvrnutiji načini za seckanje crnog luka bez suza, koji stvarno "rade"
Donosimo nekoliko predloga, kako da sprečite suze kada sečete luk
Toliko je među kulinarima bilo priče o seckanju luka i suzama, a čini nam se kao da luk uvek pobeđuje. Mi donosimo nekoliko predloga kako da sprečite suze kada sečete luk.
A znate li zašto uopšte plačemo kada sečemo luk? Pa, koliko smo shvatili, ovo povrće je poprilično borbeno i “grize” kada poželite da ga “ubijete”. Kada luk sečete razbijate njegove ćelije i on se buni i ispušta ćelijsku tečnost – citoplazmu.
Kada se nađu u vazduhu one proizvode gas, koji je baziran na sumporu. To se, svakako, ne dopada našim očima i čim taj gas dođe u doticaj sa suznom tečnošću (onim prvim slojem koji štiti naše oči) stvara se sumporna kiselina. I to naravno nije prijatno, pa oči, da bi pobedile ovu negudonost, reaguju suzama.
Verujemo da ste i vi čuli i za neke domaćice, koje su u borbu sa seckanjem luka kretale sa maskom za ronjenje.
Nekoliko proverenih saveta olakšaće vam posao
Kriška hleba briše suze
Oprobani trik naših baka pokazao se kao najefikasnije način da ne ronite reku suza nad isečenom glavicom luka. Naime, uzmite krišku hleba i njenom sredinom natrljajte nož. Gas koji ispušta luk pokupiće ostaci hleba i sprečiti da se rasprši u vazduhu. Ovu radnju ponovite nekoliko puta, i ne brinite. Čak i šminka na vašim očima ostaće netaknuta.
Pobedite ga hladnoćom
Luk će manje “gristi” ako ga pre seckanja stavite na neko vreme (10 do 15 minuta) u frižider ili zaronite u posudu sa ledom na samo 30-tak sekundi. Mada, može pomoći i ako ga uronite u vrelu, kipuću vodu, takođe kratko – par sekundi. I, naravno, koristite što oštriji nož i kako kuvari kažu – budite brzi i pažljivi.
Zaposlite usta
Mnogi se kunu da nećete pustiti ni suzu ako budete sekli luk i disali isključivo na usta. Drugi kuvari stave komad hleba u usta i žvaću hleb dok seckaju luk i – suza nema.
Neobični trikovi
Stavite ventilator da duva pola metra od vaše daske za seckanje – pomoćiće vam da “oduvate” isparavanja. Neki ljudi tvrde da ne plaču ako nose sočiva (čini se logičnim, ali ne i tako sigurnim) ili kada režu luk kraj nekih kuhinjskih isparavanja. Jedan od najboljih saveta, ali ne i najpraktičnijih je da potopite luk u vodu i režete ga u vodi, a “napad” luka možete ublažiti i ako dasku za sečenje blago natopite sirćetom.