NEVEROVATNO KREMAST I UKUSAN: Rižoto sa tikvicama i prelivom od praziluka!
Foto: Shutterstock

Čak i njegov nedostatak jakog ukusa, ne umanjuje vrednost koju ima kao dodatak jelima.

Naša današnja priča uzdiže rižoto do visina, uključujući u njegovu pripremu tikvice i hrskavi praziluk. Jedno vam obećavamo: kada jednom probate ovo jelo nećete moći da ga se zasitite.

Potrebni sastojci – za 6 osoba:

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 tikvica srednje veličine, prepolovljena i bez semenki
so i biber

3 šolje pilećeg bujona

5 kašika putera

3 manja praziluka, sitno iseckana

1 čen belog luka

1 šolja pirinča

½ šolje suvog belog vina

½ šolje narendanog parmezana

Za preliv od praziluka:

2 kašike putera

2 manja praziluka, prepolovljena po dužini i tanko isečena

So

Priprema:

Za pripremu rižota potrebno je zagrejati rernu do 250 stepeni. Pleh za pečenje zatim premazati maslinovim uljem. Na pleh staviti tikvice sa presečenom stanom na dole. Premazati blago tikvice uljem i peći oko 40 minuta. Okrenuti na pola pečenja i posuti biberom i solju. Pustiti da se ohladi a zatim izmiksati u blenderu. Dodati bujon i sve sjediniti. Prebaciti u manju šerpu i držati na laganoj vatri.

U tiganju srednje veličine zagrejati kašiku putera i dodati praziluk. Dinstati oko 5 minuta. Dodati beli luk i sve zajedno mešati još minut. Mešavini dva luka dodati pirinač i belo vino, i nastaviti sa mešanjem. Odmeriti zatim 1 šolju miksa sa bundevom i dodati smesi sa pirinčem. Nastaviti sa postepenim dodavanjem miksa.

Za pripremu hrskavog preliva od praziluka potrebno je rastopiti puter u tiganju na srednjoj temperaturi. Dodati zatim praziluk i mešati oko desetak minuta. Posoliti po ukusu.

Umešati preostali puter i parmezan u rižoto kada je gotov. Prilikom serviranja staviti na tanjir prvo rižoto, a potom praziluk.

Prijatno!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading