Poboljšajte imunitet: Napravite supu od belog luka

alo.rs/krstarica/Lj.Č. | Žena 07.11.2021 13:30

Radi se o supi od 52 režnja belog luka koja pomaže u zaštiti od virusa i bakterija kao i u jačanju imuniteta. Ne zovu beli luk bez razloga prirodnim antibiotikom

Foto: Pixbay

Sastojci:

  • 26 režnja belog luka (neoljuštenih)
  • 26 režnja belog luka (oljuštenih)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike organskog maslaca
  • 1/2 kašike kajenskog bibera u prahu
  • 1/2 šoljice svežeg đumbira
  • 2 i 1/4 šoljice narezanog crnog luka
  • 1 i 1/2 kašičice sveže naseckane nane
  • 1/2 šoljice kokosovog mleka
  • 3 i 1/2 šoljice organskog povrtnog temeljca
  • 4 kriške limuna
  • morska so
  • biber

Priprema:
Dok sve pripremate, uključite rernu da se zagreje na 170 stepeni. Zatim složite 26 neoljuštenih režnjeva belog luka u stakleni sud za pečenje. Dodajte dve kašike maslinovog ulja i posolite. Prekrijte to folijom pa pecite dok luk ne poprimi zlatno smeđu boju i bude mekan – oko 45 minuta. Nakon toga ga ostavite da se malo ohladi pa svaki istisnite vrhovima prstiju da svi izađu iz ljuske.

U loncu otopite maslac, na srednje jakoj temperaturi, pa dodajte luk, timijan, đumbir i kajenski biber i dinstajte oko šest minuta dok luk ne postane proziran.

Dodajte pečeni beli luk i 26 režnjeva sirovog luka. Dinstajte još oko tri minute. Potom dodajte temeljac, stavite poklopac i pirjajte dok češnjak ne bude mekan, oko 20 minuta.

Zatim sve izmiksajte u blenderu dok smesa ne bude glatka pa istresite u lonac. Dodajte kokosovo mleko, još malo posolite i pobiberite i kratko prokuvajte. Pre jela dodajte sok od limuna u tanjir (po tanjuru ide otprilike sok od četvrtine limuna).

Expand player
Pogledajte više