Sočni i ukusni kolačići: Probajte kockice od đumbira
Izgleda dekorativno i izazvaće oduševljenje na svakom stolu
Recept zahteva kristalizovani đumbir. Obično ga možete pronaći u odeljku za kolače u supermarketu ili u prodavnicama zdrave hrane. Kristalizovani đumbir su obično male kockice slatkog korena đumbira i „suv“ je, za razliku od konzerviranog đumbira u sirupu.
U ovom receptu će funkcionisati i konzervirani đumbir u sirupu, ali ga prvo treba dobro ocediti da ne bi dodao mnogo tečnosti u smesu za kolač.
Recept za kolač od đumbira
Sastojci:
- 90 g margarina ili putera
- 155 g običnog brašna
- 60 g brašna za samopodizanje
- 220 g šećera
- 1 veliko jaje
- 125 g kristalizovanog đumbira, iseckanog na male komadiće
- Nekoliko kašika badema u listićima za ukrašavanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i obložite kalup.
Otopite margarin/puter i ostavite da se malo ohladi.
U činiju stavite brašno, šećer i đumbir i dobro promešajte.
Umutite jaje, pa 1 kašiku umešajte u topli margarin (preostalo ostavite za glazuru vrha kolača.)
U suve sastojke umešajte jaje i margarin i dobro promešajte da se sjedine. Smeša će biti veoma gusta, skoro kao testo.
Smesu sipajte u pleh, tapkajući je u uglove. Premažite vrh preostalim jajetom i pospite bademima u listićima.
Pecite na 180°C 40-45 minuta, dok čačkalica ubačena u tortu ne izađe čista.
Ohladite nekoliko minuta u plehu, a zatim ostavite da se ohladi na rešetki. Isecite na kvadrate i poslužite.