Lak recept: Evo kako se pravi sitni sir

alo.rs/magazin.novosti/Lj.Č. | Žena 13.11.2021 11:30

Dobijeni sir je blag i kremast, sa delikatnim mirisom limuna. Sitni sir je svestran i može se koristiti umesto rikote u receptima ili kao jednostavan krem sir kao preliv ili namaz

Foto: Shutterstock

Sastojci

  • 1,5 l punomasnog mleka (sirovog ili pasterizovanog, ali ne ultra-pasterizovanog)
  • 2 šolje kultivisane mlaćenice
  • 4 kašike limunovog soka (svežeg ili flaširanog)
  • 1/2 kašičice morske soli (opciono, po ukusu)
  • Sveže začinsko bilje, mleveno (opciono)

Uputstva

Sipajte mleko u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri do 175 stepeni.

Mešajte po potrebi da sprečite zagorevanje i smanjite toplotu kada počne da se lepi za dno tiganja.

Isključite vatru i dodajte mlaćenicu i limunov sok, mešajući da se sjedini.

Mleko bi trebalo odmah da počne da stvara zgrušavanje, ali ga ostavite da stoji neometano najmanje 5 minuta. U ovom trenutku, trebalo bi da vidite jasno razdvajanje skute i surutke.

Sipajte skutu i ​​surutku u cedilo obloženo gazom.

Ostavite skutu da se ocedi 2-3 minuta, dok ne izgleda kao gusta ovsena kaša. (Ocedite duže za sušeni gotov sir). Umešajte so i začinsko bilje (opciono, ako koristite) i poslužite.

Expand player
Pogledajte više