Lak recept: Evo kako se pravi sitni sir
Dobijeni sir je blag i kremast, sa delikatnim mirisom limuna. Sitni sir je svestran i može se koristiti umesto rikote u receptima ili kao jednostavan krem sir kao preliv ili namaz
Sastojci
- 1,5 l punomasnog mleka (sirovog ili pasterizovanog, ali ne ultra-pasterizovanog)
- 2 šolje kultivisane mlaćenice
- 4 kašike limunovog soka (svežeg ili flaširanog)
- 1/2 kašičice morske soli (opciono, po ukusu)
- Sveže začinsko bilje, mleveno (opciono)
Uputstva
Sipajte mleko u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri do 175 stepeni.
Mešajte po potrebi da sprečite zagorevanje i smanjite toplotu kada počne da se lepi za dno tiganja.
Isključite vatru i dodajte mlaćenicu i limunov sok, mešajući da se sjedini.
Mleko bi trebalo odmah da počne da stvara zgrušavanje, ali ga ostavite da stoji neometano najmanje 5 minuta. U ovom trenutku, trebalo bi da vidite jasno razdvajanje skute i surutke.
Sipajte skutu i surutku u cedilo obloženo gazom.
Ostavite skutu da se ocedi 2-3 minuta, dok ne izgleda kao gusta ovsena kaša. (Ocedite duže za sušeni gotov sir). Umešajte so i začinsko bilje (opciono, ako koristite) i poslužite.