Ukusan obrok: Recept za posnu musaku

alo.rs/krstarica/Lj.Č. | Žena 14.11.2021 10:00

Iako je varijanta s mlevenim mesom jedno od omiljenih jela u svetu, posna verzija musake s pečurkama i pirinčem priprema se sve češće jer predstavlja interesantan spoj poznatih ukusa i vrlo je zasitna

Foto: Youtube/Printscreen

Musaka, tradicionalno arapsko jelo koje se dalje proširilo na grčku i srpsku kuhinju, ima mnogo različitih varijanti: od krompira, tikvica, patlidžana, paprika… Što se tiče samog nadeva, obično je u svakoj od verzija zastupljena neka crta mlevenog mesa, ali ako biste da zamenite meso posnom namirnicom, odličan izbor su pečurke pržene s pirinčem.

Sastojci:

  • 700 grama krompira
  • 200 grama pirinča
  • 300 grama šampinjona
  • 3 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 veliki paradajz
  • sitno seckan peršun, so, biber po ukusu
  • ulje

Priprema:

Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa u jednoj dubljoj činiji pomešajte s pola kašike ulja i kašikom mlevene paprike.

Sitno iseckajte luk i stavite da se prži, pa dodajte seckane pečurke. Zatim sipajte i sitno sečen paradajz i beli luk, pa na kraju pirinač, začinite po ukusu i pržite dok pirinač ne omekne.

U podmazanoj posudi za pečenje ređajte krompir, pa mešavinu s pečurkama, pa krompir i tako dok ne potrošite sav materijal.

Na kraju pospite peršunom.

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok krompir ne bude pečen.

Expand player
Pogledajte više