Ručak koji svi vole: Recept za pasulj sa kobasicama

alo.rs/magazin.novosti/Lj.Č. | Žena 15.11.2021 18:00

Jedan tiganj? Čekirano. Super ukusno? Čekirano. Ova večera u koju ide beli luk, kelj, beli pasulj i kobasice je laka, ukusna i brzo gotova

Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Recept za pasulj sa kobasicama
Sastojci: 

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • dimljene ili italijanske kobasice, kuvane
  • 3 čena belog luka, mlevenog
  • 2 konzerve belog pasulja, ispran i oceđen
  • 1 ½ šolje pilećeg bujona
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/4 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica majčine dušice
  • Kelj, uklonjene stabljike, listovi podeljeni na komade veličine zalogaja, oko 3 šolje
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1/2 šolje parmezana, plus dodatak za serviranje
  • tucana paprika, opciono

Postupak: 

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte kobasicu i pržite sa obe strane dok ne porumeni, oko 4-5 minuta. Dodajte beli luk u tiganj i kuvajte dok ne zamiriše, oko 15 sekundi. Dodajte ⅔ pasulja i 1 šolju pilećeg bujona u tiganj i začinite solju, biberom i majčinom dušicom, promešajte da se sjedini i kuvajte na srednjoj vatri.

U činiji ispasirajte preostali pasulj viljuškom dok se ne formira gusta pasta. Dodajte pasirani pasulj nazad u tiganj i promešajte da se sjedini. Krčkajte dok se pasulj ne zagreje i ne zgusne, oko 2-3 minuta.

Dodajte kelj, smanjite temperaturu na srednje nisku i kuvajte, često mešajući dok sos ne postane kremast, malo se redukuje i kelj uvene, još oko 2 minuta.

Dodajte parmezan, limun i kobasicu u tiganj. Promešajte da se sjedini. Dodajte preostali bujon, malo po malo ako želite da bude kremastije. Prilagodite začin po ukusu.

Poslužite sa ekstra parmezanom, tucanom paprikom po želji, uz malo hrskavog hleba!

Expand player
Pogledajte više