I to postoji: Napravite hleb koji ne goji
Danas vam predstavljamo recept za domaći hleb koji možete jesti i kada ste na dijeti jer je veoma bogat vlaknima i povoljno utiče na rad creva, a što je najvažnije
Potrebno je:
- 300 ml vode
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250 gr brašna
- 100 gr integralnog pšeničnog brašna
- dodati još 80 gr brašna pri obradi testa
- 50 ml ulja
- čašica susama (čašica plastična 50 gr)
- 1 čašica semena suncokreta
- 1/2 čašice crnog susama
- 1 čašica lanenog semena
- 1/2 čašice ml lanenog semena
- so
Priprema:
Kvasac potopiti u deo mlake vode (oko 50 ml), dodati šećer da se kvasac istopi i malo krene da peni.
Sipati u činiju ostatak vode, dodati kvasac, maslinovo ulje, brašno i sve semenke. Na kraju dodati so pa zamesiti rukama testo, dodavajući još malo brašna i obraditi testo da bude glatko. Pokriti da odmara oko 30-40 minuta.
Obraditi rukama naraslo testo u lopti pa ga staviti u pleh koji ste pobrašnjivili. Pokriti da još malo odmara, oko 15 minuta, zaseći na pola, poprskati ga pumpicom vodom, posuti semenkama i malo pobrašnjiviti.
Peći na 200 stepeni C oko 50-60 minuta.