Fantastičan ručak: Bakin specijalitet sa pohovanim tikvicama i mlevenim mesom, koji će vas zagrejati i dati snagu
Eksperiment koji je uspeo, i postao najtraženiji recept da ukusan obrok
Potrebno:
2 manje ili 1 veća tikvice
50 do mlevenog mesa
1 mala šolja pirinča
1 luk
2 dcl tečnog paradajza (ili koncentrata)
2 jaja
4 kašike pavlake
so i biber
Za pohovanje tikvica:
2 jaja,
prezle i brašno
Priprema: Na malo ulja prodinstajte seckani crni luk, dodajte mleveno meso i propržite i dobro promešajte uz mešanje. Dodati malo vode (ili vina), začiniti po ukusu, dodati paradajz i dinstati uz povremeno dolivanje vode oko 30 minuta. Tokom tikvica operite i isecite po dužini na tanke kriške, pohujte ih u brašnu, jajima i mrvicama i upotrebite u dubokom ulju dok ne porumene.
Prokuvajte pirinač u malom loncu sa vodom (odnos 1:4) dodajte samo vegetu. Kuvajte uz povremeno pitanje oko 15 minuta.
Za preliv za musaku: umutite 2 jaja i pavlaku, dodajte vegetu ili so i malo bibera. U podmazanu vatrostalnu posudu poređajte crveno pohane tikvice, zatvorite crveni kuvani pirinač (po potrebi prelijte vodom od pirinča ako je gotov), sos od crvenog mesa (po ukusu sličan bolonjezu), pa ponovo crvene tikvice. Prelijte sosom od jaja i odozgo, stavite rendani sir trapist (gauda) i pecite u rerni oko 25 minuta.