KRALJICA ELIZABETA JE POLUDELA ZA OVOM POSLASTICOM: Fantastična čokoladna torta koja se ne peče, prava harmonija ukusa!
Torta koja se topi u ustima
Kraljevski kuvar otkrio je jednom prilikom koja je omiljena poslastica kraljice Elizabete i princa Vilijama.
U pitanju je ukusna čokoladna torta. Lako se pravi, a nećete gubiti ni vreme pored rerne, jer se ova torta ne peče.
Recept za čokoladnu tortu
Sastojci:
120 grama maslaca
120 grama šećera
120 grama tamne čokolade
1 jaje
220 grama keksa
Za glazuru:
240 grama rastpljene čokolade
Priprema:
Namastite maslacem kalup za torte. Keks izlomite rukom da budu otprilike veličine badema.
U veću posudu stavite maslac sobne temperature zajedno sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu penastu smesu. Rastopite na pari 120 grama tamne čokolade i dodajte je u smesu s maslacem, neprestano mešajući.
Dodajte jedno jaje i umutite sve zajedno da se dobro poveže.
U čokoladnu smesu dodajte komadiće keksa i izmešajte da se svi komadi keksa prekriju. Istresite smesu u kalup za pečenje, pazeći da nigđe nema rupa, pogotovo na dnu.
Pre serviranja kolač držate u frižideru barem tri sata.
U međuvremenu rastopite 200 grama čokolade i kad izvadite tortu iz frižidera i uklonite prsten od kalupa, okrenite je naopako i prelijte glazurom od rastopljene čokolade.
Tortu držite na sobnoj temperaturi dok se glazura ne ohladi.