Sve ima rok trajanja! Evo koliko dugo možete da čuvate određene vrste mesa u zamrzivaču

alo.rs/krstarica/Lj.Č. | Žena 20.11.2021 10:00

Zamrznite meso na pravi način i kasnije ćete više uživati u ukusnim jelima

Foto: Shutterstock

Kupili ste više mesa ali ne planirate odmah da ga iskoristite. Najbolji način za čuvanje sirovog mesa je zamrzavanje. Međutim, nema svaki komad mesa isti rok trajanja, kao ni svaka vrsta mesa. U nastavku pročitajte nekoliko saveta za ispravno čuvanje određenog mesa.

Piletina i ćuretina

Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isečete na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena 4-12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču 1-2 meseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Kada je reč o svježem mesu ono može trajati i nekoliko meseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju – od 4-6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godine.

Mleveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, ne biste ga trebali držati u zamrzivaču duže od 3-4 meseca.

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

  • Svinjetina s kostima – 4 do 6 meseci
  • Svinjetina bez kosti – 4 do 12 meseci
  • Jagnjetina i teletina – 9 meseci
  • Govedina s kostima – 4 do 6 meseci
  • Govedina bez kosti – do 12 meseci
  • Celo pile ili ćurka – 12 meseci
  • Komadi piletine ili ćuretine – 9 meseci
  • Mevena ćuretina ili svinjetina – 3 do 4 meseca
  • Iznutrice – 3 do 4 meseca
  • Slanina – mesec dana
  • Kobasice – 1 do 2 meseca
  • Viršle – 1 do 2 meseca
Expand player
Pogledajte više