Kolačići koji vraćaju u detinjstvo: Recept za domaće vanilice
Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u detinjstvu nije jela vanilice. Ovaj kolač omiljen je na trpezi, posebno u hladnijim danima
Sastojci:
- 200 grama masti
- 1 jaje
- 1 žumance
- 500 grama brašna
- 5 kašika šećera
- sok od 1 limuna
- 2 kesice vanilinog šećera
- džem po ukusu: kajsija, šljiva, šipurak, marmelada
Priprema:
Mast penasto umutite, a zatim dodajte jedno celo jaje i još jedno žumance, šećer i sok od limuna. Nakon toga smesi dodajte i brašno, pa umesite testo.
Dobijeno testo razvući u koru debljine oko pola centimetara, i čašicom za rakoju ili kalupom u raznim oblicima vadite vanilice i ređajte ih u nepodmazani preh i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, i peći kratko, dok ne porumene.
Kada budu skoro pečene, izvadite ih da se ohlade, pa jednu premažite džemom po ukusu, i preklopite sa drugom vanilicom, i tako dok ne istrošite sve vanilice. Na kraju ih uvaljajte u mešavinu šećera u prahu i vanilinog šećera.