Idealan za hladne dane: Potaž od bundeve i praziluka
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 1 manji praziluk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 600 g očišćene bundeve
  • 600 ml vode
  • 50 g gauda sira
  • 1/2 kašićice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha
  • 1/4 kašičice karija
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1 kašičica izrendisanog svežeg đumbira

Finale:

  • po želji tostirane kriške hleba
  • 1 čen belog luka
  • po želji ljuta (čili) paprika

Priprema:

Bundevu oprati, oljuštiti i iseći na komadiće veličine, otprilike, 2-4 cm. Očistiti praziluk, skinuti prve listove, pa dobro isprati ulazeći vodom između listova. Iseći ga na kolutiće. Oljuštiti i iseckati beli luk. Krupno izrendati žuti sir, u ovom slučaju gaudu, pokriti posudu i držati u frižideru do upotrebe. Pripremiti šerpu srednje veličine.

Na umerenoj vatri otopiti puter i dodati ulje. Dodati isečen praziluk i beli luk, pa pržiti na umerenoj vatri nekoliko minuta. Dodati komadiće bundeve i vodu tek da pokrije povrće, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 20-30 minuta, dok povrće sasvim ne omekša. Posoliti. Na kraju kuvanja bi trebalo da bude tek toliko tečnosti da povrće bude pokriveno, ali ako je potrebno da se supa razredi - dodati još malo vode. Dodati izrendan sir i energično mešati dok se ne istopi. Skloniti supu s vatre. Tostirati kriške hleba na suvom tiganju, pa ih istrljati belim lukom. Supu sipati u blender i izmiksati sastojke. Isto možemo uraditi i pomoću štapnog miksera. U vruću supu dodati začine: sveže izrendan đumbir, mleveni biber, izrendan muškatni orah, kari i kurkumu. Promešati, proveriti da li je supa dovoljno začinjena i doterati ukus. Odmah servirati uz čili papriku i tostiran hleb koji je istrljan belim lukom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading