UNIKATAN RECEPT ZA FANTASTIČNU POSLASTICU Bakina slatka pita sa 4 fila, ukus porodične idile
Višeslojno zadovoljstvo, koje će svi obožavati
Bakina pita sa 4 fila, sastojci:
za kore:
500 g belog brašna
1 kesica kvasca (7 g)
2 dl mleka
150 g masti
1 kašika šećera
3 žumanca
Fil 1:
4 rendane zelene jabuke (1 kg)
Fil 2:
100 g maka
50 g suvog grožđa
5 kašika šećera
1 dl mleka
Fil 3:
100 g oraha
5 kašika šećera
1 dl mleka
Fil 4:
džem od kajsije
Za premazivanje i posipanje:
1 belance za premazivanje
1 kašika šećera za posipanje
Okvirno vreme pripreme 120 minuta.
Bakina pita sa 4 fila, priprema:
Za koru aktivirati kvasac u mlakom mleku sa šećerom i malo brašna.
Prekriti krpom i ostaviti 10 minuta.
Nakon 10 minuta otkriti i dodati mast.
Zatim dodati žumanca i sve sjediniti.
Zatim postepeno dodavati brašno uz mešanje.
Dobro umesiti testo bez dodavanja dodatnog brašna.
Testo podeliti u 5 jufki i ostaviti da nakvasa.
U međuvremenu skuvati filove.
Za prvi fil udinstati jabuke i šećer dok sva voda ne ispari, ostaviti da se ohladi.
Za drugi fil u mleku sa dodatkom šećera zakuvati mak i suvo grožđe dok se fil ne zgusne, ostaviti da se ohladi.
Za treći fil u mleku sa dodatkom šećera zakuvati orahe dok se fil ne zgusne, ostaviti da se ohladi.
Jufke su nakvasale i svaku jufku treba rastanjiti na veličinu pleha (20 x 30cm).
U pleh ređati kora – fil mak – kora – fil jabuke – kora – fil orasi – kora – džem od kajsija.
Slaganje završiti petom korom koju zatim premazati blago ulupanim belancetom i posuti kašikom kristal šećera.
Peći 20 minuta na 220 stepeni C.
Kada porumeni, pokriti alu-folijom i peći još 30-35 minuta na istoj temperaturi.
Pečeni kolač prohladiti pre sečenja.