Ukusan ručak za celu porodicu: Lazanje sa šampinjonima
Foto: Shutterstock

Sastojci
Za lazanje:

  • 500 g gotovih kora za lazanje
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica začinske crvene mlevene paprike
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 1 mala kašišica origana
  • 3 kašike vode
  • po ukusu so
  • po ukusu biber
  • po ukusu suvi biljni začin

Besamel sos:

  • 3 pune kašike brašna
  • 3 kašike ulja
  • 50 g margarina
  • 500 ml mleka
  • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 400 g svežih šampinjona
  • 300+100 g kačkavalja

Priprema

U lonac staviti vodu da provri pa spustiti kore za lazanje 2-3 minuta da se probare. Izvaditi i iscediti. Iseckati crni luk pa staviti na ulju da se malo prodinsta. Kad luk omekša dodati meso, so, biber, suvi začin, origano, začinsku mlevenu papriku, paradajz pire, dve tri kašike vode. Dinstati oko desetak minuta pa skloniti sa vatre.

U šerpu staviti margarin i ulje. Kada se margarin otopi, dodati iseckane sampinjone. Posoloti, pa ih dinstati (šampinjoni će od soli pustiti vodu). Kada šampinjoni omekšaju za otprilike 10 minuta, dodati brašno. Upržiti malo, naliti mlekom i pomešati. Kada počne da se zgušnjava dodati neutralnu pavlaku. Sve lepo izmešati i ostaviti da se kuva desetak minuta. Mešati da ne zagori.

Sos treba da je malo ređi (ako je potrebno dodati još malo mleka). Namastiti tepsiju pa staviti red testenina, red mesa pa red sosa i preko sosa narendani sir. Postupak ponoviti još 2 do 3 puta. Na kraju odgore narendati sir i staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta.

Kad je gotovo isključiti rernu izvaditi lazanje posuti još malo sira i vratiti u još vruću rernu samo dok se sir istopi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading