Prste da poližeš: Marinirani pileći ražnjići
Tope se u ustima
Sastojci
Potrebno je:
- 800 g belog pilećeg mesa bez koske
Marinada:
- 100 ml jogurta
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice suvog bosiljka
- 1 kašika sveže isceđenog soka od limuna
- 2 kašike dimljene aleve paprike
- 1 kašičica čili pahuljica
- 2 kašike maslinovog ulja
Ostalo:
- 8 drvenih štapića za ražnjiće
- ulje
Priprema
Pileće meso iseći po dužini, pa ga zatim iseći na kockice željene veličine. Sve sastojke za marinadu staviti u odgovarajuću posudu i dobro ih sjediniti kašikom (ko ne voli ljuto neka izostavi čili). U marinadu ubaciti isečeno pileće meso, promešati kašikom da svako parče mesa bude obavijeno sa marinadom, poklopiti i ostaviti u frižider najmanje tri sata (idealno bi bilo da se ostavi preko noći). Drvene štapiće potopiti u vodu i ostaviti 1/2-1 sat (da se meso, prilikom prženja, ne bi zalepilo za njih).
Izvaditi meso iz frižidera i formirati ražnjiće. Svaki ražnjić blago rukom pritisnuti da dobijete što ravniju površinu. Gril tiganj premazati sa uljem i staviti na jaku vatru (moj šporet ima jačinu ringli od 1-9, ja sam tiganj ugrejala na 7) da se dobro ugreje. Na zagrejani tiganj spustiti četiri ražnjića. Pržiti ih uz češće okretanje. Kada meso dobije lepu boju smanjiti na 6 i pržiti ih još 2-3 minuta. Tada, pri svakom okretanju silikonskom četkicom premazati ražnjiće uljem. Na kraju okrenuti ražnjiće da se isprže i sa bočnih strana. Isti postupak ponoviti i sa istala četiri ražnjića.
Ražnjiće poslužiti sa prilogom po želji. Ja sam dodala samo fokaču i ljubičasti luk. Meso je savršeno sočno i mekano...