STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE Domaći podvarak od kisleog kupusa i kobasica, zimski specijalitet
Ukoliko ste se uželeli tradicionalne trpeze, ovo je prilika da obradujete ukućane pravim domaćinskim ručkom - podvarkom sa kobasicama
Potrebno je:
2 glavice kiselog kupusa
2 para prodimljenih kobasica
2 glavice crvenog luka
4 čena belog luka
2 kašike suvog biljnog začina
1 kašičica bibera
1 ravna kašika začinske paprike
2 dl ulja
Priprema:
Iseckati glavicu kiselog kupusa tako što će te je iseći na pola, osloboditi korena i seći isto kao i crveni luk. Tako uradite sa obe glavice, stavite u šerpu sa 2 dl vode pa dinstajte dok ne omekša.
Kobasice stavite u šerpu pa dodajte 2 dl vode i isto toliko ulja. Dinstajte dok voda ne ispari pa kada počnu da se peku sklonite sa šporeta.
U prodinstan luk stavite ostale sastojke i dinstajte još 5 minuta pa i njega skinite sa šporeta.
Kupus, luk i kobasice sjedinite, stavite u rernu pa sačekajte da dobije kako kažu zlatnu boju. Kada bude ovakav služite ga uz pivo ili neko dobro belo vino sa kiselom vodom. Prijatno!!