PRAVITE BOLONJEZ NA POGREŠAN NAČIN: Ovu NAMIRNICU ubacite obavezno , neće biti bućkuriš!
Bolonjez sos se odavno odomaćio u srpskoj kuhinji. Ako niste sigurni da ga spremate na pravi način, upravo vam nudimo trikove najpoznatijih svetskih kuvara. Ovaj recept će vas potpuno raspametiti
Savršeni bolonjez i njegovi sastojci:
300 grama mlevene junetine
300 grama pasiranog paradajza
dve šargarepe
Štapići celera ( ako ne možete da nađete štapiće i koren može da posluži)
Jedna veća glavica crnog luka
½ čaše belog suvog ili crvenog vina
3 kašičice maslinovog ulja
so i biber, bosiljak i origano po ukusu i naravno tajni sastojak
Način pripreme:
1. Slaninu nasečete na sitne kockice pa je popržite "na suvo" u dobro zagrejanoj široj posudi.
2. Dodajte maslinovo ulje, sitno seckanu šargarepu, celer i luk pa sve lagano propržite na srednjoj vatri.
4. Potom dodajte junetinu i vino, lagano promešajte, pustite da iščezne alkohol pa nakon 5 minuta dodajte pasirani paradajz i ostale začine.
Što duže kuvate sos će biti bolji
Da bi se svi sastojci sjedinili period kuvanja bi trebalo da bude duži od sat vremena, a idealno bi bilo da se sve krčka dva sata. Ako ste ljubitelj začina možete dodati bosiljak i origano.
Sve ovo već znamo! Gde je taj tajni sastojak?
Čuveni škotski kuvar Gordon Remzi savetuje da na kraju kuvanja dodate manju čašu mleka. Možda vam na prvi pogled paradajz i mleko ne idu zajedno, ali verujte, ovo je zaista čarobna simbioza sastojaka. Mleko će smanjiti kiselost paradajza i dodati gustinu. Finalni rezultat će jednostavno biti čaroban, a vaš kremasti sos koji objedinuje mnoštvo specifičnih ukusa moći će da stane na megdan sa bolonjez sosom koji je potekao iz čuvenih italijanskih restorana. Prijatno ili što bi Italijani rekli "piacevole".