Posni ručak: Napravite sarmice i punjene suve paprike

alo.rs/recepti/Lj.Č. | Žena 05.12.2021 13:30

Prste da poližeš

Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 10 komada suvih paprika za punjenje
  • 10 srednjih listova kiselog kupusa

Fil:

  • 60 g crvene soje u ljuspicama
  • 40 g celera
  • 40 g korena paškanata
  • 40 g korena peršuna
  • 160 g šargarepe
  • 100 g šampinjona
  • 200 g crnog luka
  • 80 g pirinča
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 manja vezica peršuna
  • po ukusu suvi biljni začin

Priprema

Suve paprike staviti u odgovarajuću posudu, preliti ih sa vrelom vodom i ostaviti pola sata da omekšaju. Sa listova kiselog kupusa pažljivo iseći zadebljani deo.

Fil: Domaćice različito spremaju filove za sarme i punjene paprike, što je i normalno, između ostalog neko prži fil a neko ne. Ja spadam u ovu drugu grupu, ne pržim fil i prezadovoljna sam sa njim (ranije sam uvek pržila fil, ali kada sam isprobala ovaj način više ga ne pržim, jer mi nema nikakve razlike u ukusu osim u gubljenju vremena). Soju preliti vrelom vodom i ostaviti pola sata da nabubri. U odgovarajuću posudu sipati ulje. U secko iseckati svo navedeno povrće: celer, koren paškanata, koren peršuna, šargarepu, šampinjone i crni luk. Iseckano povrće prebaciti u posudu sa uljem.

Promešati. Zatim dodati isceđenu soju, pasirani paradajz, mleveni biber, alevu papriku, sitno iseckani peršun, suvi biljni začin po ukusu i dobro isprani pirinač. Varjačom promešati da bi se svi sastojci sjedinili.

Suve paprike ocediti od vode i napuniti ih. Isto uraditi i sa listovima kiselog kupusa formirajući sarmice. Za kuvanje jela najbolje bi bilo da koristite posudu sa nelepljivim dnom (u suprotnom stavite na dno posude listove kupusa da sarmice ne zagore).

Svaki otvor napunjene paprike prstima posuti sa malo brašna i poređati ih u krug u dubljoj šerpi (ja sam koristila šerpu veličine 26 cm). U sredinu poređati sarmice. Naliti tople vode da prekrije paprike i sarmice. U polupoklopljenoj posudi kuvati jelo 1,5 sat na srednjoj temperaturi. Zatim uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se jelo zapeče.

Expand player
Pogledajte više