NEMA BOLJE NA BALKANU Domaća pita sa sirom, jedite toplu uz kiselo mleko ili mlad kajmak
Napravite pravu, tradicionalnu pitu sa domaćim korama
Potrebno je:
500 g brašna
pola supene kašike soli
malo ulja
malo mlake vode za podkuhavanje testa
Za preliv:
500 g mladog sira
pola supene kašine soli
3 jaja
Priprema:
U plastičnu činiju staviti brašno, so, malo ulja i zamesiti sa mlakom vodom. Testo treba biti ne previše mekano, a ni pretvrdo. Obrazujte pravilne kuglice ili jufke i dobro ih "nakuvajte" na podlozi na kojoj ste stavili 2-3 kapi ulja.
Potom, svaku kuglicu oklagijom razvaljati kao za picu. Ako vam se lepi za podlogu, obavezno pobrašnite.
Jufke stavljati jednu po jednu na kuhinjsku krpu i malo ih odozgo premazati uljem. Nek se malo odmore dok vi ostalo spremate.
U posebnu činiju umutite mladi, mrvljeni sir, pavlaku, jaja, so i malo ulja.
Sada se vratite testu. Uzmite jedno razvijeno testo na stisnutu šaku (pre skinite prstenje), pa zatim odmah dodajte i drugu šaku i ravnomerno šakama razvijajte testo. Kada testo razvučete do neke veličine (ne preterujte da ne bi puklo i ne silite: može dokle može), spustite ga na stolnjak i polako vrhovima prstiju razvlačite ravnomerno rubove testa. Kada razvučete testo tako da doseže do svih rubova stola, presecite testo oštrim nožem tačno preko sredine.
Zatim na svaku polovinu testa stavite smesu sa sirom. Pomoću stolnjaka zarolajte testo ka sredini. Kada dođete do presečenog dela, stanite, obiđite sto i isto ponovite sa druge strane.
Smotanu pitu slažite lagano u okrugli podmazan pleh, krećući od sredine i obrazujući "pužića". Kada pitu složite u pleh, premažite je sa malo ulja i stavite da se peče na 250 C u dobro zagrijanu rernu na zadnju rešetku.
Kada pita porumeni smanjite na 180 C i podignite je na srednju rešetku. Ostavite je još 15 min, pa izvadite i pustite da se malo prohladi.
Ipak je jedite toplu, najbolje uz kiselo mleko ili mlad kajmak.