KLASIČNA, STARINSKA POSLASTICA Minjon torta sa korama od oraha, badema, savršenstvo kremastog ukusa
Potrebno je:
Prva kora
5 belanaca
150 g šećera
200 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
Druga kora
5 belanaca
150 g šećera
200 g mlevenih pečenih lešnika
1 kašika brašna
Treća kora
5 belanaca
150 g šećera
200 g mlevenih badema
1 kašika brašna
Fil
15 žumanaca
15 kašika šećera
100 g čokolade
300 g maslaca
Čokoladna glazura
200 g čokolade
6 kašika ulja
Priprema
Lešnike prethodno ispeci u pećnici, skinuti tanku braon ljusku i samleti. Bademe preliti kipućom vodom, oljuštiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svetli.
Postupak je isti za sve tri kore: penasto umutiti belanca, dodati šećer i na kraju pažljivo umesati orahe/lešnike/bademe i dodati kašiku brašna.
Sipati u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremiti fil: kuvati na pari žumanca i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
Ohlađeni fil izmešati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odgore staviti koru sa lešnicima.
Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.
Za dekoraciju umutiti penasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mlevenim grilijašem ili posuti mlevenim lešnicima.
Posluživanje
Navedene mere su za pleh veličine 20×33 cm. Ako vise volite da korice budu tanje, smanjite proporcionalno sve sastojke (stavite recimo 4 jaja, 120 g šećera i 150 g orasatih plodova).
Torticu je najbolje napraviti dan-dva ranije, a po želji može se smanjiti količina šećera u koricama.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)