POSNI CRNI KOLAČ NAŠIH BAKA: Prava harmonija ukusa!
Rapsodija ukusa od jednostavnih sastojaka
Ovaj kolač poznat i kao "posna crna torta" sigurno se bar jednom našao na stolu vaše bake ili majke.
Poslastica od jednostavnih sastojaka koje je svaka kuća uvek imala, danas pomalo zaboravljena, ali i dalje vrlo rado viđena.
Ukoliko vam zafali ideja za dane koji su pred nama, a želite da se zasladite, isprobajte ovaj kolač. Priprema se brzo i jednostavno, a sastojci u receptu su svakodnevni.
Sastojci:
2 čaše brašna
3 kašike džema (šljiva, kajsija)
1 kašičica sode bikarbone
1 i po čaša šećera
2 čaše gazirane ili obične vode
1/2 čaše ulja
2 kašike kakaa
1 kašičica cimeta
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U dublju činiju sipajte šećer, vodu, džem i ulje, pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i cimet i sve izmešajte tako da nema grudvica.
Pleh podmažite i pospite brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa izlijte smesu.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen, ukoliko ubodete u sredinu kolača i ona izađe suva, kolač je gotov.
Ostavite ga da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu i poslužite. Za još bolji ukus kolač možete premazati sa još 2-3 kašike džema po izboru.