BEZ GRIŽE SAVESTI Zdrave zimske poslastice
Zima nas uvek inspiriše na nov početak i kreaciju novih zdravih obroka. Najčešće su to slatkiši i mirisi koji nas podsećaju na bakinu pitu od bundeve, kolačiće od cimeta, tople čokolade sa muskatnim oraščićem...
Iskoristimo sočne plodove koje nam ovo godišnje doba nudi na pijacama, pripremimo poslastice brzo i prepustimo se ukusima bez griže savesti! Recepte su pripremili stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".
Foto: Shutterstock
Čija puding s bundevom
Sastojci:
200 ml kokosovog mleka
2 supene kašike čija semenki
100 g bundeve
7-8 indijskih oraha
1 kašika putera od kikirikija
1 prstohvat cimeta
1 kašika džema od maline bez šećera
Priprema:
U kokosovo mleko staviti čija semenke i odložiti u frižideru minimum dva sata. Bundevu ispeći u rerni i blago ispasirati. U čaši pomešati ispasiranu bundevu i prstohvat cimeta. Uliti kokosovo mleko sa čija semenkama i odozgo staviti kašiku kikiriki putera, sitno seckani indijski orah i džem bez šećera. Sve ostaviti u frižider na jedan sat.
Foto: Shutterstock
Pečene jabuke s orasima, kakaoom i suvim kajsijama
Sastojci:
5 manjih jabuka
1/4 šolje mlevenih oraha
1/4 šolje kokosovog šećera
nekoliko suvih kajsija
2 kašike kokosovog ulja
1 kašika kakaoa
1/2 šolje soka od ceđene pomorandže
rendana kora od limuna
Priprema:
Izdubiti jabuke, tako da im dno ostane netaknuto, prebaciti u šerpu. Sve sastojke izmešati osim soka od pomorandže i napuniti jabuke. Jabuke preliti sokom od pomorandže i dva decilitra tople vode. Preko jabuka stavite malo gi putera. Kuvati oko dva sata na tihoj vatri. Servirati ih sa malo rendane crne čokolade prelivene sokom u kojem su se kuvale.
Foto: Shutterstock
3. Topli napitak s kakaoom i bademovim mlekom
Sastojci:
250 ml bademovog mleka
1 kašika kakaoa
2 urme
1/2 kafene kašike cimeta
prstohvat kurkume
Priprema:
Zagrejati bademovo mleko i dodati u toku kuvanja urme kad provri kakao. Blago mešati. Na kraju dodati cimet i kurkumu. Ukoliko volite ljuto, umesto kurkume dodajte i malo čili tucane paprike.
4. Kesten pire s kokosovim šlagom
Sastojci:
600 g kestena
50 g kokosovog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 dl napitka od kokosa
3 kašike kokosovog mleka za šlag
Priprema:
Kesten izrezati ukrug i staviti u vrelu vodu na 10 minuta. Koru čistiti dok su vrući, jer ih je tako lakše očistiti. Kesten i vanil ekstrakt staviti u kokosovo mleko i kuvati oko 45 minuta. Kokosov šećer dodati pred kraj kuvanja. Smesu blendirati dok ne postane homogena. Umutite šlag od kokosovog mleka i prelijte kesten pire.