BEZ GRIŽE SAVESTI Zdrave zimske poslastice

Piše: Zvezdana LJubenković, spec. nutricionizma i dijetetike, "Master Physical" | Žena 14.12.2021 15:07

Zima nas uvek inspiriše na nov početak i kreaciju novih zdravih obroka. Najčešće su to slatkiši i mirisi koji nas podsećaju na bakinu pitu od bundeve, kolačiće od cimeta, tople čokolade sa muskatnim oraščićem...

Foto: Shutterstock

Iskoristimo sočne plodove koje nam ovo godišnje doba nudi na pijacama, pripremimo poslastice brzo i prepustimo se ukusima bez griže savesti! Recepte su pripremili stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Čija puding s bundevom

Sastojci:

200 ml kokosovog mleka

2 supene kašike čija semenki

100 g bundeve

7-8 indijskih oraha

1 kašika putera od kikirikija

1 prstohvat cimeta

1 kašika džema od maline bez šećera

Priprema:

U kokosovo mleko staviti čija semenke i odložiti u frižideru minimum dva sata. Bundevu ispeći u rerni i blago ispasirati. U čaši pomešati ispasiranu bundevu i prstohvat cimeta. Uliti  kokosovo mleko sa čija semenkama i odozgo staviti kašiku kikiriki putera, sitno seckani indijski orah i džem bez šećera. Sve ostaviti u frižider na jedan sat.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pečene jabuke s orasima, kakaoom i suvim kajsijama

Sastojci:

5 manjih jabuka

1/4 šolje mlevenih oraha

1/4 šolje kokosovog šećera

nekoliko suvih kajsija

2 kašike kokosovog ulja

1 kašika kakaoa

1/2 šolje soka od ceđene pomorandže

rendana kora od limuna

Priprema:

Izdubiti jabuke, tako da im dno ostane netaknuto, prebaciti u šerpu. Sve sastojke izmešati osim soka od pomorandže i napuniti jabuke. Jabuke preliti sokom od pomorandže i dva decilitra tople vode. Preko jabuka stavite malo gi putera. Kuvati oko dva sata na tihoj vatri. Servirati ih sa malo rendane crne čokolade prelivene sokom u kojem su se kuvale.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

3. Topli napitak s kakaoom i bademovim mlekom

Sastojci:

250 ml bademovog mleka

1 kašika kakaoa

2 urme

1/2 kafene kašike cimeta

prstohvat kurkume

Priprema:

Zagrejati bademovo mleko i dodati u toku kuvanja urme kad provri kakao. Blago mešati. Na kraju dodati cimet i kurkumu. Ukoliko volite ljuto, umesto kurkume dodajte i malo čili tucane paprike.

4. Kesten pire s kokosovim šlagom

Sastojci:

600 g kestena

50 g kokosovog šećera

1 kašika ekstrakta vanile

4 dl napitka od kokosa

3 kašike kokosovog mleka za šlag

Priprema:

Kesten izrezati ukrug i staviti u vrelu vodu na 10 minuta. Koru čistiti dok su vrući, jer ih je tako lakše očistiti. Kesten i vanil ekstrakt staviti u kokosovo mleko i kuvati oko 45 minuta. Kokosov šećer dodati pred kraj kuvanja. Smesu blendirati dok ne postane homogena. Umutite šlag od kokosovog mleka i prelijte kesten pire.

Expand player
Pogledajte više