BEZ GRIŽE SAVESTI Zdrave zimske poslastice
Iskoristimo sočne plodove koje nam ovo godišnje doba nudi na pijacama, pripremimo poslastice brzo i prepustimo se ukusima bez griže savesti! Recepte su pripremili stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".
Čija puding s bundevom
Sastojci:
200 ml kokosovog mleka
2 supene kašike čija semenki
100 g bundeve
7-8 indijskih oraha
1 kašika putera od kikirikija
1 prstohvat cimeta
1 kašika džema od maline bez šećera
Priprema:
U kokosovo mleko staviti čija semenke i odložiti u frižideru minimum dva sata. Bundevu ispeći u rerni i blago ispasirati. U čaši pomešati ispasiranu bundevu i prstohvat cimeta. Uliti kokosovo mleko sa čija semenkama i odozgo staviti kašiku kikiriki putera, sitno seckani indijski orah i džem bez šećera. Sve ostaviti u frižider na jedan sat.
Pečene jabuke s orasima, kakaoom i suvim kajsijama
Sastojci:
5 manjih jabuka
1/4 šolje mlevenih oraha
1/4 šolje kokosovog šećera
nekoliko suvih kajsija
2 kašike kokosovog ulja
1 kašika kakaoa
1/2 šolje soka od ceđene pomorandže
rendana kora od limuna
Priprema:
Izdubiti jabuke, tako da im dno ostane netaknuto, prebaciti u šerpu. Sve sastojke izmešati osim soka od pomorandže i napuniti jabuke. Jabuke preliti sokom od pomorandže i dva decilitra tople vode. Preko jabuka stavite malo gi putera. Kuvati oko dva sata na tihoj vatri. Servirati ih sa malo rendane crne čokolade prelivene sokom u kojem su se kuvale.
3. Topli napitak s kakaoom i bademovim mlekom
Sastojci:
250 ml bademovog mleka
1 kašika kakaoa
2 urme
1/2 kafene kašike cimeta
prstohvat kurkume
Priprema:
Zagrejati bademovo mleko i dodati u toku kuvanja urme kad provri kakao. Blago mešati. Na kraju dodati cimet i kurkumu. Ukoliko volite ljuto, umesto kurkume dodajte i malo čili tucane paprike.
4. Kesten pire s kokosovim šlagom
Sastojci:
600 g kestena
50 g kokosovog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 dl napitka od kokosa
3 kašike kokosovog mleka za šlag
Priprema:
Kesten izrezati ukrug i staviti u vrelu vodu na 10 minuta. Koru čistiti dok su vrući, jer ih je tako lakše očistiti. Kesten i vanil ekstrakt staviti u kokosovo mleko i kuvati oko 45 minuta. Kokosov šećer dodati pred kraj kuvanja. Smesu blendirati dok ne postane homogena. Umutite šlag od kokosovog mleka i prelijte kesten pire.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)