REČ-DVE O NAŠIM OMILJENIM BOŽIĆNIM ZAČINIMA Biljke vrednije od zlata

Piše: Zvezdana Ljubenković, spec. nutricionizma i dijetetike "Master Physical" | Žena 21.12.2021 15:20

Začini su počeli da postaju popularni u Evropi u srednjem veku kada su ih vojnici i trgovci donosili iz dalekih krajeva sveta. Njihova retkost učinila je začine cenjenom robom, rezervisanom uglavnom za bogate porodice.

Foto: Shutterstock

Pošto je Božić bio vreme velikih praznika, mnogi začini su postali sinonim za ovo doba godine, a tradicionalna jela su dobila egzotični remont uvođenjem nekih neverovatno ukusnih začina. Više o njima otkrivaju stručnjaci centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

CIMET

Smatran da je u nekim drevnim kulturama vredniji od zlata, cimet ima dugu istoriju i doveo je do toga da mnogi trgovci i moreplovci, uključujući Kristifora Kolumba, pretražuju svet u potrazi za izvorom začina. Nije samo ukus cimeta koristan u kuvanju - on takođe inhibira rast bakterija na mesu i koristi se kao konzervans od davnina.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

KARANFILIĆ

Cvetni pupoljci s drveta poreklom iz Indonezije, karanfilić se koristi kao začin zbog arome. Poznato je da postoji hiljadama godina, nakon što je u Siriji otkrivena keramička posuda koja sadrži karanfilić iz 1721. pre nove ere. Veruje se čak i da je kineski vođa iz dinastije Han zahtevao od svakog ko razgovara sa njim da prvo žvaće karanfilić da bi osvežio dah! Osim što je popularan u božićnim kulinarskim kreacijama, redovno se koristi s cimetom i kimom u meksičkoj i peruanskoj hrani.

MUSKATNI ORAŠČIĆ

Ovaj začin se pravi mlevenjem semena muskatnog oraščića u prah. Prvi put otkriven je pre otprilike 3.500 godina. Brzo je otkriveno da ima mnoga korisna svojstva, pomaže u očuvanju hrane i verovalo se da sprečava kugu. Trgovci koji su prvi otkrili začin čuvali su njegovo poreklo u tajnosti kako bi mogli da zadrže monopol na cenjeni predmet. Usledile su mnoge bitke da se dobije kontrola nad ostrvskim izvorom, ali danas to nije problem, jer se u svetu svake godine proizvede najmanje 10.000 tona muskatnog oraščića.

ĐUMBIR

Poreklom iz jugoistočne Azije, đumbir se široko koristio u drevnim kulturama za lečenje raznih bolesti i tegoba. U prvom veku prenosi se u Evropu. Mnogi ljudi se danas okreću đumbiru da bi se smirio stomak, ali se najčešće koristi u kuvanju. Pored prazničnih poslastica kao što je medenjak, đumbir se služi svuda, od suši barova kao kiseli prilog, do sokova od indijskog karija.

Expand player
Pogledajte više