Topao i siguran dom – nabolja kombinacija
Alo!

Iako zimski meseci možda među lopovima nisu popularni kao letnji, kada im pogoduje odsustvo ljudi iz stanova i kuća zbog godišnjih odmora, to ne znači da se provale ne dešavaju zimi. Gotovo da više ne postoji stan ili kuća koji nemaju sigurnosna ulazna vrata, pa makar i onaj najosnovniji model. A sigurnosna vrata, osim što pružaju bezbednost od krađa, znatno utiču i na utrošak energije za grejanje. Sa hladnim danima sve se više vremena provodi u toplini doma. Međutim, šta kada je i u stanu ili kući hladno uprkos tome što se prostorije greju? U tom slučaju, moraju se preduzeti neki koraci da se sačuva ta preko potrebna toplota u domu tokom zimskih meseci. Krenimo od ulaza – prvo obezbedite sebi sigurnosna vrata. To, pa tek onda čaj ili topla čokolada uz neki aromatični biskvit i pogled kroz prozor na idilični predeo prekriven snegom.

Isplativo ulaganje - osigurane vrednosti i ušteda energije

Kvalitetna sigurnosna vrata možda nisu mala stavka kada je sređivanje doma u pitanju. Međutim, to spada u one vrste ulaganja koja se višestruko vraćaju. Ukoliko u domu imate naročito vredne stvari, morate priuštiti i dodatnu bezbednost postavljanjem vrata sa sigurnosnim bravama. Više se isplati da kupite dobra ulazna vrata nego da provalnici označe vaš stan ili kuću kao laku metu i odnesu vam sve vrednosti. Dalje, isplati se i u pogledu uštede energije, jer je dobro poznato da su savremena sigurnosna vrata i toplotno efikasna. Kada se govori o gubitku toplote u prostorijama, obično se prvo pomisli na to kakvo je dihtovanje prozora i vrata. Toplota u stanu ili kući se najčešće gubi kroz ulazna vrata, naročito na kućama, kao i kroz prozore ili balkonska vrata.

Rešenje broj jedan: ugradite sigurnosna vrata

Razlozi da ugradite sigunosna vrata su brojni, a neki se ne tiču samo bezbednosti doma od provalnika. Naime, pored te funkcije, sigurnosna vrata pružaju i sigurnost od hladnoće, odnosno predstavljaju odličnu izolaciju za svaki dom, a naročito u kućama. Nihova prednost je ta što bolje dihtuju od svih drugih vrata i time sprečavaju gubitak toplotne energije. Toplotna efikasnost je ključni pojam najsavremenijih sigurnosnih vrata i bez njih se topao dom ne može zamisliti.

Još jedan savet za topliji dom: obavezno oslobodite panelei radijatore i sva ostala grejna tela

Da, poznato vam je – zimi se veš najbolje i najbrže suši na radijatoru. To je praksa naročito onima koji nemaju kud sa vešom tokom perioda sa padavinama pa ga šire svuda po kući, čak i po svim vrstama radijatora. I kada te radijatore prekriju razne mokre stvari, u domu postaje evidentno hladnije. Zato ovakvu praksu treba napustiti, jer da bi vaši panelni radijatori ili bilo koji drugi lepo grejali, potreno je da ih oslobodite kako bi nesmetano širili toplotu. Savetuje se takođe da se ne stavlja nameštaj tik uz radijatore, jer se i na taj način sprečava širenje toplote. Koji god ga je komad nameštaja u pitanju: trosed, fotelja, ugaona garnitura, polica... - on predstavlja smetnju da radijator emituje toplotu na pravi način.

Za kraj, postavite tepihe – sada je pravo vreme za to

Prodaja tepiha u zimskim mesecima po običaju raste, a to je upravo zbog toga što se tek kad krene da vuče odozgo shvati da je ipak prijatnije i toplije da u domu imate tepihe. Makar i onaj najtanji učiniće da zima ne dolazi sa poda. Iako se u današnje vreme ispostavilo kao modni trend u enterijeru prostor bez tepiha i zavesa, minimalizam u pogledu kućnog tekstila, tepisi mogu dati i estetski šmek svakom prostoru, ali ispuniti i energetsku funkciju, odnosno učiniti prostorije toplim i na podnim podlogama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading