IDEALNO ZA LJUBITELJE OSVEŽAVAJUĆIH POSLASTICA Njegovo veličanstvo čizkejk, ni jedna mu torta nije ravna
Kada samo jednom napravite čizkejk postaće vam omiljena poslastica
Ova neodoljiva slatko kisela poslastica sa višnjama, sirom i mlevenim keksom, idealna za sve ljubitelje voćnih i osvežavajućih slatkiša.
Za pripremu čizkejka vam ne treba mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Potrebno je:
Za koru:
300 g mlevenog keksa
150 g istopljenog maslaca
5 kašika mleka
Za beli fil:
400 g neslanog sira
10 g želatina
6 kašika vode
120 g šećera u prahu
10 g vanilin šećera
500 ml slatke pavlake
Za voćni fil:
450 g crvenog voća
10 g želatina
6 kašika vode
100 ml vode
10 g vanilin šećera
4-6 kašika šećera
Kalup od 26cm (može i od 24 cm)
Priprema:
Prvo pripremite voćni fil
U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme u šerpicu stavite voće sa vodom i šećerom, pa stavite da se kuva. Kada voće provri smanjite temperaturu i kuvajte još 10-tak minuta. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. Sipajte ga u šerpu sa voćem, dobro pomešajte i ostavite da se prohladi.
Priprema biskvita
U činju sipajte mleveni keks, mleko, istpoljeni maslac i rukama lagno umesite sastojke. Kalup (26 cm) premažite maslacem. Na dno kalupa rukama utapkajte smesu od mlevenog keksa.
Priprema belog fila
U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme mikserom umutite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok se smesa ne zgusne. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. U želatin dodajte malo umućenog sira, pomešajte, pa sipajte u fil sa sirom. Mikserom umutite sve sastojke da se sjedine. (Ukoliko volite gušći beli fil dodajte i kesicu kremfixca, ja nisam dodavala).
Preko keksa sipajte fil sa sirom. Poravnajte ga, pa preko sipajte voćni fil. Ostavite tortu u frizideru najbolje preko noći, a najmanje 6 sati. Ukoliko ne želite da vam se voćni fil razmaze tokom sečnja, prvo zasecite voćni žele, obrišite nož, pa isecite parče.