IDEALNO ZA LJUBITELJE OSVEŽAVAJUĆIH POSLASTICA Njegovo veličanstvo čizkejk, ni jedna mu torta nije ravna

Informer/Alo | Žena 29.12.2021 10:33

Kada samo jednom napravite čizkejk postaće vam omiljena poslastica

Foto: Screenshot/Youtube/Divascancook

Ova neodoljiva slatko kisela poslastica sa višnjama, sirom i mlevenim keksom, idealna za sve ljubitelje voćnih i osvežavajućih slatkiša.

Za pripremu čizkejka vam ne treba mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.

Potrebno je:

Za koru:

300 g mlevenog keksa

150 g istopljenog maslaca
5 kašika mleka

Za beli fil:

400 g neslanog sira
10 g želatina
6 kašika vode
120 g šećera u prahu
10 g vanilin šećera
500 ml slatke pavlake

Za voćni fil:

450 g crvenog voća 
10 g želatina
6 kašika vode
100 ml vode
10 g vanilin šećera
4-6 kašika šećera

Kalup od 26cm (može i od 24 cm)

Priprema:

Prvo pripremite voćni fil

U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme u šerpicu stavite voće sa vodom i šećerom, pa stavite da se kuva. Kada voće provri smanjite temperaturu i kuvajte još 10-tak minuta. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. Sipajte ga u šerpu sa voćem, dobro pomešajte i ostavite da se prohladi.

Priprema biskvita

U činju sipajte mleveni keks, mleko, istpoljeni maslac i rukama lagno umesite sastojke. Kalup (26 cm) premažite maslacem. Na dno kalupa rukama utapkajte smesu od mlevenog keksa.

Priprema belog fila

U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme mikserom umutite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok se smesa ne zgusne. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. U želatin dodajte malo umućenog sira, pomešajte, pa sipajte u fil sa sirom. Mikserom umutite sve sastojke da se sjedine. (Ukoliko volite gušći beli fil dodajte i kesicu kremfixca, ja nisam dodavala).

Preko keksa sipajte fil sa sirom. Poravnajte ga, pa preko sipajte voćni fil. Ostavite tortu u frizideru najbolje preko noći, a najmanje 6 sati. Ukoliko ne želite da vam se voćni fil razmaze tokom sečnja, prvo zasecite voćni žele, obrišite nož, pa isecite parče.

Expand player
Pogledajte više