OBAVEZNO ISPROBAJTE PALAČINKE OD HELJDINOG BRAŠNA Fenomenalan ukus, a što je najvažnije ne goje
Ove palačinke ne sadrže gluten, ali sadrže protein koji je veoma sličan glutenu
Hleb od heljdinog brašna je mnogo zdraviji od uobičajnog i ne sadrži gluten pa je pogodan za osobe koje su na njega alergične.Pruža veći nivo vitamina B, magnezijum, fosfor, bogat je dijetalnim vlaknima i smanjuje holesterol.
Osim toga, heljdino brašno ima niz zdravstvenih prednosti, ali i sastojke koji su najbitniji ženama jer palačinci i proizvodi od heljdinog brašna ne goje. Zdravstvene dobrobiti heljdinog brašna sadrže se u njegovih osam esencijalnih amino kiselina, bogatstvu flavonoidima i mineralima. Heljdino brašno smanjuje visok krvni pritisak i povoljno utiče na kardiovaskularno zdravlje, a pogodna je u ishrani dijabetičara, ublažava posledice zračenja i hemoterapije i preporučuje se osobama alergičnim na gluten.
Palačinke od heljdinog brašna
Potrebno je:
1 šolja brašna od heljde
1 šolja integralnog brašna
3 šolje mleka
1 šolja kisele vode
so
šećer
prašak za pecivo
2 kašike ulja
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i solju.Dodajte naimenično brašno i mleko, kiselu vodu i ostavite u frižideru na pola sata.Pre prečenja dodajte prašak za pecivo i ulje, i promešajte.