NEPREVAZIĐENI KLASIK SRPSKE KUHINJE Torta sa kafom i orahom, generacije su se sladile ovom poslasticom
Šta god ispobavali i koliko god su nam putem Interneta danas dostupne kuhinje različitih zemalja širom sveta, naši čuveni slatki klasici su ono čemu se uvek rado vraćamo
Foto: Youtube/Printscreen
Za kore:
3 jaja,
60 g šećera,
60 g mlevenih oraha,
60 g oštrog brašna.
Za fil:
0,5 l mleka,
125 g šećera,
80 g maslaca,
2 pudinga od vanile,
2 kašičice kafe.
Torta sa kafom i orasima se priprema na sledeći način:
Za kore odvojite žumanca od belanaca pa žumanca penasto umutite sa šećerom, zatim dodajte brašno i orahe.
Ulupajte čvrst sneg od belanaca kome ćete dodati prstohvat soli.
Kalup obložite papirom za pečenje, smesu podelite na tri jednaka dela i svaki pecite 15-ak minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Za kremu umutite žumanca sa praškom za puding i malo mleka pa ostatak mleka zakuvajte sa šećerom i kafom.
Kad provri lagano ulijte smesu pudinga i žumanaca pa kuvajte na tihoj vatri, mešajući, dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi pa zatim ponovo umutite mikserom.
Umutite penasto maslac sobne temperature i sjedinite ga sa kremom.
Na podlogu stavite prvu koru, premažite trećinom kreme, poklopite drugom korom, premažite kremom, poklopite trećom korom pa vrh torte premažite ostatkom kreme.
Ukrasite po želji polutkama oraha.