PEČENA ĆURETINA SA MEDOM I LIMETOM: Idealna praznična kombinacija, prava harmonija ukusa!

stil.kurir.rs/alo.rs/S.Ć | Žena 31.12.2021 09:30

Sitno odbrojavamo do novogodišnjih i božićnih praznika, pa ukoliko još uvek niste smislili kojim specijalitetom da počastite svoje najdraže, mi vam predlažemo da to bude sočna ćuretina, sa egzotičnim tvistom!

Foto: Shutterstock

Iako zahteva malo više vremena za pripremu, sav trud će se na kraju isplatiti, a praznici su prava prilika da se potrudite i napravite ovaj raskošan specijalitet koji će razmaziti nepca.

Mešavina meda, bibera i soka od limete ovom jelu daje poseban, neočekivan touch, koji će oduševiti i najizbirljivije goste! Da ne bismo dužili – odmah prelazimo na recept!

Vreme pripreme: 2 sata i 20 minuta

Za 4 osobe potrebno je:

1,2 kg ćurećih prsa

so

kajenski biber

aleva paprika

2 crna luka

4 kašike ulja

400 ml pilećeg bujona

2 kašike crnog bibera u zrnu

2 kašike meda

2 kašike soka od limete

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ćureća prsa isperite hladnom vodom, osušite i istrljajte solju i kajenskim biberom. Luk oljuštite, prepolovite po dužini i isecite na kockice.

2. Sipajte 2 kašike ulja u dublju posudu za pečenje, pa ga zagrejte, a zatim na njemu pecite meso 7 do 8 minuta da porumeni sa svih strana. Dodajte luk, pa sipajte i 200 ml pilećeg bujona. Posudu prebacite u rernu, poklopite i pecite meso 45 minuta.

3. U međuvremenu, u avanu izmrvite zrna bibera i umešajte med, sok od limete i preostalo ulje. Izvadite ćuretinu iz rerne, pa premažite mešavinom bibera, meda i limete i nalijte preostali bujon. Pecite meso bez poklopca još 45 minuta, s tim što na svakih 15 minuta treba rotirati pleh i premazati mešavinom bibera.

4. Kada je meso pečeno, ostavite ga da odstoji još 5 do 10 minuta u ugašenoj rerni i sa pritvorenim vratima. Servirajte sa prilogom po želji i uživajte!

Expand player
Pogledajte više