Ukus će vas se oduševiti: Pečeni krompir sa fetom i sumakom
Morate da probate
Sastojci
Potrebno je:
- 4 krompira
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 prstohvat soli
- 1 čen belog luka
Nadjev:
- 150 g feta sira
- 2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
- za posip sumak
- sveži peršun
Priprema
Krompir dobro operite i posušite. Izbodite viljuškom, pa stavite u pleh. Peći u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni, nekih 60 minuta. Sjedinite maslinovo ulje, sitno rendani beli luk i prstohvat soli. Krompir izvadite, zarežite duboki X, pa u zarezani deo stavite pripremljeno maslinovo ulje.
Istim premažite ceo krompir, pa vratite u rernu još 10-tak minuta. Dok se krompir peče, sjedinite feta sir i kiselu pavlaku (ili kajmak). Krompir izvadite, pažljivo raširite zarezani deo, pa stavite nadev od sira. Preko pospite sumak i sveži peršun.
Sumak je biljka, čiji su plodovi crvene bobice, koje se suše i melju - te koriste kao začin. Često se koristi za pripremu hrane, karakteristične za Bliski Istok.