RECEPT KOJI SE DELI Grčka pita s piletinom i paprikama, hrskava, izdašna, neverovatno ukusna
Foto: Printscreen


POTREBNO:

500 g tanke kore za štrudle

1 komad pilećih prsa

3 paprike (žuta, crvena, zelena)

2 luka

3 čena belog luka

3 kašike koncentrata paradajza

150 ml belog vina

3 kašike začina (origano, timijan, ruzmarin...)

so, biber

150 g feta sira

100 g sira trapist

200 ml maslinovog ulja

100 ml suncokretovog ulja

50 ml mineralne vode

PRIPREMA:

Paprike i luk iseći na kockice, beli luk sitno iseckati. Pileća prsa isecite na odreske, začinite po želji, pa propržite u tiganju i sklonite na stranu. Na istom ulju u istom tiganju propržiti paprike i luk, dodati beli luk. Pržite nekoliko minuta dok povrće ne porumeni. Zatim dodajte vino i ostavite da ispari uz mešanje.

Dodajte koncentrat paradajza i začine i dinstajte, mešajući, dok sva tečnost ne ispari. Punjenje mora biti suvo! Feta sir sameljite u topli fil i narendajte trapist, pa sve dobro izmešajte i sjedinite.

Za premazivanje kore pri slaganju pite pripremiti premaz od kombinacije mineralne vode i 100 ml ulja. Pleh u kome će se pita peći dobro nauljiti. Slagati 3 kore jednu na drugu tako da ivice vise napolje.

Između svake kore poprskati mešavinu minerala i ulja. poređati polovinu fila, pa iseći sa 3 kore, nastaviti sa filom i završiti sa preostalim korama. Obavezno premazati između svake kore!

Na kraju, preklopite sve ivice prema unutra ispod pite. Odozgo premazati ostatkom ulja i minerala. Pecite pitu u gornjem delu rerne na 180°C 35-45 minuta. Pečenu pitu isecite i poslužite! Prijatno!
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading