RECEPT KOJI SE DELI Grčka pita s piletinom i paprikama, hrskava, izdašna, neverovatno ukusna
POTREBNO:
500 g tanke kore za štrudle
1 komad pilećih prsa
3 paprike (žuta, crvena, zelena)
2 luka
3 čena belog luka
3 kašike koncentrata paradajza
150 ml belog vina
3 kašike začina (origano, timijan, ruzmarin...)
so, biber
150 g feta sira
100 g sira trapist
200 ml maslinovog ulja
100 ml suncokretovog ulja
50 ml mineralne vode
PRIPREMA:
Paprike i luk iseći na kockice, beli luk sitno iseckati. Pileća prsa isecite na odreske, začinite po želji, pa propržite u tiganju i sklonite na stranu. Na istom ulju u istom tiganju propržiti paprike i luk, dodati beli luk. Pržite nekoliko minuta dok povrće ne porumeni. Zatim dodajte vino i ostavite da ispari uz mešanje.
Dodajte koncentrat paradajza i začine i dinstajte, mešajući, dok sva tečnost ne ispari. Punjenje mora biti suvo! Feta sir sameljite u topli fil i narendajte trapist, pa sve dobro izmešajte i sjedinite.
Za premazivanje kore pri slaganju pite pripremiti premaz od kombinacije mineralne vode i 100 ml ulja. Pleh u kome će se pita peći dobro nauljiti. Slagati 3 kore jednu na drugu tako da ivice vise napolje.
Između svake kore poprskati mešavinu minerala i ulja. poređati polovinu fila, pa iseći sa 3 kore, nastaviti sa filom i završiti sa preostalim korama. Obavezno premazati između svake kore!
Na kraju, preklopite sve ivice prema unutra ispod pite. Odozgo premazati ostatkom ulja i minerala. Pecite pitu u gornjem delu rerne na 180°C 35-45 minuta. Pečenu pitu isecite i poslužite! Prijatno!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)