SAVRŠENA POSLASTICA Švedska torta od badema, lepota pravog užitka
Bez obzira treba li vam vikend kolač ili kolač za svaki dan, ova će vas divota s bademima osvojiti na prvi zalogaj
POTREBNO:
za koru:
9 belanaca
250 g šećera
250 g mlevenih badema
Za kremu:
9 žumanaca
4 kašike šećera
3 vanilin šećera
4 kašike hrskavog brašna
350 ml mleka
150 g putera
250 ml slatke pavlake
I još:
100 g badema u listovima
PRIPREMA:
Za kore miksati belanca dok ne postanu čvrst sneg. Zatim dodajte malo šećera i nastavite da mešajte dok ne dobijete sjajnu i gustu masu. Na kraju ručno umešajte mlevene bademe.
Dobijenu smesu rasporedite na veliki pleh koji prethodno obložite podmazanim papirom za pečenje. Pecite u rerni 170 C, 30 minuta. Pečenu koru ohladite oko 15 minuta, izvucite iz pleha, preklopite papir za pečenje i isecite na tri trake.
Za kremu mešati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte. Sve zajedno prebacite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Krema je gotova kada se lepo zgusne i postane tamno žuta i sjajna.
Kremu ohladite uz mešanje. U ohlađeni krem umešajte puter sobne temperature i slatku pavlaku umućenu u čvrst šlag. Svaku koru premazati trećinom kreme. Po vrhu pospite listiće badema koje je dobro prethodno samleti jer imaju mnogo lepši ukus i intenzivniju aromu. Sve dobro ohladite i poslužite.