MONAŠKA TRPEZA: Posni pasulj prebranac, jednostavno se priprema, a ukus se ne zaboravlja
Svi vernici Badnje veče obeležavaju strogim postom, a evo kako da pripremite najlepši pasulj prebranac
Potrebno je:
- 300 g belog pasulja tetovca
- 2 glavice crnog luka
- 2 suve crvene paprike
Preliv:
- 200 g crnog luka
- 50 g šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1 vezica peršuna
- biber, ulje, so
Priprema:
Pasulj potopite uveče u hladnu vodu, a sutradan ga kuvajte u nesoljenoj vodi. Kada se napola skuva, dodajte mu pola nasečenog luka i jednu celu papriku, pa kuvajte dalje dok potpuno ne omekša.
U posebnoj posudi prodinstajte na ulju sa kašikom vode preostali luk, rendanu šargarepu, seckani beli luk i seckani peršun. Posolite i pobiberite po ukusu.
Pasulj istresite u vatrostalnu posudu i prelijte ga prelivom od luka i šargarepe. Stavite posudu u zagrejanu pećnicu i pecite na umerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne.
"Gravče na tavče" je obično vrlo jako jelo, ali je takode dobro i ako se pripremi blaže, tako da ga mogu jesti i ljudi slabijeg želuca.