ZA SREĆU I BLAGOSTANJE: Na badnjoj trpezi moraju se naći ova jela
Ova jela su deo tradicije i običaja i neizostavna su za badnju večeru
Na trpezi za Badnju večeru neizostavni su vino, med i žito, kao i badnjača, pogača bez kvasca koju još zovu i "zdravlje".
Takođe, na bogatom stolu obično se nalaze đakonije od suvog voća, orašastih plodova i urmi.
Zanimljivo je da se u nekim krajevima čak praktikuje sedenje na podu i slami, a ne za stolom.
Domaćin unosi badnjak, prekrsti se i uz molitvu nudi pogaču sa crnim vinom.
Ova jela su deo tradicije i običaja i neizostavna su za badnju večeru:
Badnjača - pogača za Badnje veće
Sastojci:
40 g svežeg kvasca
400 ml tople vode
1 kašika šećera
3 kašičice soli
700 g brašna
50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Pita sa prazilukom
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500 g praziluka
so
500 g fete ili drugog belog sira
5 jaja
100 g kisele pavlake
100 g gustog jogurta
ulje
Priprema:
1. Praziluk oprati i isećina kolutove. Pržiti na laganoj vatri dok ne omekša i posoliti ga. U dubljoj činiji izgnječiti fetu, dodati jaja, jogurt i pavlaku. Dobro promešati, pa dodati ohlađen praziluk.
2. U podmazan pleh staviti prvu koru. Premazati je uljem, pa na nju staviti drugu na koju ide fil. Ponavljati dok se ne utroše kore. Završiti sa dve kore i premazati ih mešavinom ulja i vode. Ostaviti da malo ostoji.
3. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
Prebranac
Sastojci:
1 kg pasulja
1 kg i 200 g crnog luka
ulje, kašika aleve paprike
so, biber
Priprema:
1. Ostavite pasulj preko noći da omekša. 2-3 glavice luka sitno iseckajte i stavite s pasuljem da se kuva. Kad proključa, procedite i bacite prvu vodu. Ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša, pa procedite.
2. Za to vreme sitno iseckajte preostali luk i lagano dinstajte u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodajte malo soli. Skinite s vatre, dodajte alevu papriku i dobro promešajte.
3. U uljem namazano tavče ređajte red pasulja, red luka, i svaki sloj posolite i pobiberite. Završite s pasuljem.
Najbolji recepti sa ribom za Badnji dan
Sastojci:
6 suvih crvenih paprika
3 praziluka ili jedna srednja glavica luka
100g krupno mlevenih oraha
1 šoljica pirinča
Začini po ukusu: so, biber, mlevena paprika, suvi biljni začin
Priprema:
1. Propržite kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodajte mlevene orahe. Pržite sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodajte opran i očišćen pirinač. Sve zajedno pržite još 1 minut, pa u to dodajte začine po ukusu i krčkajte još 2 minuta na tihoj vatri.
2. Za to vreme ostavite suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Vodite računa da, prilikom punjenja, paprike ne napunite do vrha kako vam fil ne bi iscurio. Napunjene paprike poređajte u šerpu, dolijte malo vode (pa po potrebi dolivajte još ako ispari) i krčkajte na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan.
3. Nakon toga, zapecite paprike u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pred kraj pečenja polijte ih uljem koje ste prethodno propržili sa alevom paprikom.
Slatka pita bundevara od gotovih kora
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
1 kg rendane bundeve
4 jaja
200 g šećera
2 dcl ulja
1,5 dcl mleka
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
rendana kora limuna
1 kašičica cimeta
4 kašike brašna
Priprema:
Bundevu prepolovite, izvadite semenke i ogulite je. Isecite na manje komade da je lakše narendate. Izmešajte je sa 100 g šećera i cimetom pa ostavite da stoji dok pripremate premaz.
Umutite jaja sa šećerom i vanilom. Umešajte brašno, mleko, ulje, prašak za pecivo i rendanu koru limuna.
Raširite jednu koru, premažite tri kašike premaza, stavite drugu koru, opet premaz pa treću koru. Na nju poređajte rendanu bundevu, urolajte lagano i slažite na podmazanu tepsiju. Tako radite sve do kraja.
Za kraj ostavite 3 kašike premaza, u njega možete sipati malo soka koji ostane od rendane budeve.
Premažite pite, izbockajte ih čačkalicom pa ostavite da stoji pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 25 – 30 minuta. Pečenu ostavite da se prohladi pa isecite. Pospite šećerom u prahu.