Pripremite ih na nešto drugačiji način: Recept za pohovane šampinjone
Ukusni i hrskavi
Sastojci
Potrebno je:
- 250 g sitnijih šampinjona
- 2 jajeta
- 1/4 kašičice soli
- oko 150 g mekog brašna
- oko 150 g prezli
- ulje (za duboko prženje)
Priprema
Pripremiti sitnije šampinjone, oprati ih u hladnoj vodi i posušiti kuhinjskim ubrusom. Po želji oljuštiti kožicu sa klobuka. Pripremiti jaja za paniranje, posoliti ih i umutiti viljuškom. Pripremiti posudu s brašnom, koje ćemo prosejati. Pripremiti posudu s prezlama. Lično, dajem prednost domaćim prezlama, jer su finije nego industrijske prezle, sitnije, ukusnije, u svakom slučaju - svežije.
Na umerenoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje. Šampinjoni su sitni i nežni, pa će vrlo lako izgoreti na jačoj vatri. Da bismo potrošili manje ulja, upotrebiti manju posudu i pržiti šampinjone u nekoliko tura. Kada ulje bude zagrejano, počećemo s paniranjem šampinjona. Uraditi test sa čačkalicom - umočiti je u ulje i kada se na njenom vrhu pojavi mnoštvo sitnih mehurića - ulje je spremno za prženje. Šampinjone uvaljati u brašno, umočiti ih u umućena jaja i uvaljati u prezle, a zatim spuštati u vruće ulje i pržiti 3-4 minuta do zlatnožute boje, uz često okretanje. Ispržene šampinjone vaditi na kuhinjski ubrus, koji će upiti višak masnoće. Servirati odmah dok su pohovani šampinjoni vrući i hrskavi, kao prilog ili ukusno predjelo.