Po starinskom receptu: Napravite krempitu
Evo i kako
Sastojci
Za kore:
- 1 jaje
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 kašike vrele vode
Za fil:
- 1 l vode
- 200 g šećera
- 4 kesice pudinga od vanile
- 2 kesice vanilin šećera
- 16 kašika šećera
Priprema
U posudu staviti 1 jaje, 6 žumanaca i 6 kašika šećera. Mutiti dok masa ne bude penasta. Dodati 6 kašika brašna, 1/2 kesice praška za pecivo. Lagano umutiti i dodati 3 kašike vrele vode i još malo mutiti. Masu podeliti na 2 dela i peći 2 kore veličine 20x35 cm. Možemo peći i veliku koru veličine 40x35 cm. Kad se ispeče podeliti na 2 dela da se dobiju 2 kore.
Umutiti 6 belanaca i dodati kašiku po kašiku 16 kašika šećera uz neprekidno mešanje mikserom. Dobro umutiti da bude čvrsto. U posudu staviti da se kuva 8 dl vode, 200 g šećera i 2 vanile. Izmešati 4 pudinga sa vanilom, 2 dl vode, dodati u kuvanu vodu sa šećerom i uz mešanje kuvati da se zgusne.
U umućena belanaca dodavati kašiku po kašiku vrućeg fila od pudinga mešati neprekidno. Kad se umuti filovati. U posudu gde smo pekli kore staviti 1 koru preko ceo topli fil, pa drugu koru. Ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu. Seći na kocke.