SPREMA SE NA KRSTOVDAN, A JEDE NA BOGOJAVLJENJE Ovaj tradicionalni srpski delikates obavezan je na trpezi uoči svetog Jovana
Bogojavljenske pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave veliki praznik Krstovdan kada treba strogo postiti. Zato se pihtije koje se danas spremaju ostavljaju za Bogojavljenje (19. januar), a treba reći i da im na slavskoj trpezi za Svetog Jovana pripada važno mesto.
Za pihtije je potrebno:
3 suve i 3 sveže svinjske nožice
2 para svinjskih ušiju
3 svnjska repa
1 svinjska kolenica
1 teleća noga
biber u zrnu
so
4 glavice belog luka
Priprema:
Sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko litar vode. Sve sastojke kuvajte na tihoj vatri do pet sati (zavisi od toga koliko je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Da su pihtije kuvane, znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Sklonite tada lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.
Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na željene komade. Iseckano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.
Tako pripremljene pihtije ostavite na terasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.