STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Odlično se slaže uz salatu od kiselog kupus
Starinsko sočno jelo koje možete da pravita sa bilo kojom vrstom kobasice, koju god da imate, dovoljan vam je jedan red kolutova. Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim.
Sastojci za tepsiju dimenzija 30 x 20:
5 – 6 većih krompira
1 veća glavica crnog luka
1 red kobasice bilo koje ( težina može da varira zavisno koliko debelo kolutove isečete , može da se priprema čak i sa kulenom i slaninom )
200 ml pirinča ( 1 šolja )
1 kašika suvog začina
1 kašika brašna
1l vode
50 ml ulja
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Očistiti i iseći crni luk na tanke kriške.
Rasporediti ga po dnu tepsije.
Očistiti krompir pa ga iseći na tanke kolutove i njime prekriti crni luk.
Slagati tako da jedan kraj koluta prelazi preko drugog, da baš nema prostora izmedju kolutova krompira.
Preko posuti pirinčem, a preko njega poslagati kolutove kobasice.
Preko kobasice poslagati drugu polovinu krompira.
Pomešati vodu da uljem, suvim začinom i brašnom.
Razmutiti da nema grudvica pa preliti preko krompira u tepsiji.
Sve treba da ” pliva”, ali ne brinite ta voda će ispariti, a krompiru je potrebna da bi omekanio, prvo se skuvao pa onda zapekao.
Staviti da se peče oko 90 minuta.
Gotovo je kada je krompir odgore blago porumenio, a u plehu jos uvek ima malo safta.
Izvaditi i prohladiti 10ak minuta jer je sve jako vrelo, posebno krompir i pirinač, pa onda poslužiti.
Prijatno.