STARI RECEPT SA JUGA SRBIJE: Vreme je za pravi podvarak od kiselog kupusa sa suvim mesom
Pravi podvarak treba da bude masniji, ne štedite mast ili ulje
Pravi podvarak treba da bude masniji, ne štedite mast ili ulje
Potrebno je:
1-2 kg kiselog kupusa
suvo meso po ukusu i mesnate slaninice
2-3 glavice crnog luka
sveža parika crvena
suva paprika
2-3 kašike masti ili oko 150 ml ulja
2-3 čena belog luka
aleva slatka paprika
začin
malo mlevenog i bibera u zrnu
Priprema:
Sitno iseckati kupus i dodati masnoću.
Sitno iseckati luk i dinstati ga na ulju, zatim dodati jednu sitno seckanu svežu i suvu papriku, zajedno sa lukom dinstati oko 5 min i na kraju sve zajedno propržiti i dodati malo aleve paprike.
U šerpu za kuvanje staviti predhodno napravljenu smesu pa zatim preko toga iseckani i začinjeni kupus i meso, a preko toga iseckati beli luk, malo mlevenog bibera i dodati začin. To promešati i naliti malo vodom da prekrije kupus.
Dinstati na tihoj vatri oko jedan sat, a zatim zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni još oko sat vremena..