Bolja nego iz pekare: Štrudla sa makom (RECEPT)
Sastojci
Za kvasac:
- 250 ml toplog mleka
- 1 kockica svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 kašike brašna
Za testo:
- 2 jajeta
- 1 belance
- 250 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ruma
- 2 kesice vanilinog šećera
- 100 g maslaca
- 850-900 g brašna
Fil:
- 400 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 1 jaje
- 100 ml mleka
- 50 g otopljenog maslaca
Za premazivanje štrudli:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema
Kvasac: U toplo mleko staviti šećer i brašno pa žicom za mućenje umutiti da se razbiju grudvice od brašna. Dodati izmrvljeni kvasac, promešati, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na stranu 30 minuta (to uradite u dubljoj posudi jer će smesa dosta da naraste).
Fil: Mleveni mak staviti u odgovarajuću posudu (koristila sam običan mleveni mak, ne onaj koji je već spremljen za štrudle), dodati šećer i promešati. Jaje umutiti viljuškom i ubaciti u mak. Dodati otopljeni maslac i mleko. Dobro izmešati da se dobije gusta smesa koja može da se premazuje. Ako je potrebno dodati još malo mleka. Fil podeliti na tri dela.
Maslac koji je sobne temperature podeliti na tri dela i iseći ga u kockice. Dakle, u posudu od miksera razbiti dva jaja, dodati belance, šećer, so, rum, vanilin šećer i pripremljeni kvasac. Promešati žicom za mućenje, pa dodati pola količine brašna i početi sa mućenjem. Kada se sastojci sjedine dodati ostatak brašna i nastaviti sa mućenjem. Postepeno dodavati maslac, iz tri puta. Svaki put ga prvo sjediniti sa testom pa dodati slededeći.
Umućeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i uz dodavanje po malo brašna (ako je potrebno) umesiti mekano testo. Testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u nauljenu posudu za mešenje. Prekriti posudu providnom folijom i ostaviti testo da odstoji jedan sat. Ponovo ga premesiti i ostaviti da odstoji još 30 minuta. Zatim testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na tri jednaka dela. Oblikovati jufkice, premazati ih uljem, prekriti providnom folijom i ostaviti pet minuta.
Prva štrudla: Uzeti jednu jufku i na pobrašnjenoj podlozi je razviti u pravougaoni oblik veličine 28cm x 34cm. Sa obe strane iseći trake širine 2-3cm a na sredinu rasporediti trećinu fila.
Izukrštati isečene trake i napraviti pletenicu. Prebaciti je u pleh preko pek papira.
Druga štrudla: Razviti koru iste veličine i 2/3 kore premazati filom. Ostalu trećinu iseći na 16 traka...
Po dve trake uviti u pletenicu (znači, dobija se osam pletenica).
Koru uviti u rolat počevši od neisečenog dela. Prebaciti je u pleh.
Treća štrudla: Isto razviti koru u pravougaonik i sa uže strane iseći traku širine 2cm. Traku ostaviti na stranu, a celu površinu kore premazati ostatkom fila. Uviti u rolat i prebaciti u pleh. Napraviti razmak između štrudli u plehu jer će, prilikom pečenja, da narastu.
Isečenu traku izvaljati u duži valjak i preći oklagijom preko da se dobije ravna površina. Oba kraja trake iseckati nožem, sredina ostaje cela. Traku preseći na tri mesta da bi se dobila četiri dela. Zatim raseći sredinu svakog dela, samo krajevi da ostanu neisečeni. Poređati ih preko zadnje štrudle razdvojivši malo isečeni deo.
Pokriti štrudle kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu, oko 40-50 minuta.
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Narasle štrudle premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču 30-35 minuta. Pečene štrudle (probati čačkalicom da li je testo pečeno) premazati sa 20 g otopljenog maslaca. Sačekati pet minuta pa ih prekriti kuhinjskom krpom da se prohlade.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)